MLADI IZ SRBIJE I BiH: Saradnja, razgovor i druženje u službi izgradnje mira

U Udruženju smatraju kako su umjetnost i kultura jedan od ključnih faktora za izgradnju mira u postkonfliktnim državama i društvima. Također, za unaprijeđenje saradnje značajnim vide ovakve vidove druženja, razmjene iskustava

1143
Foto: Udar

Važno je da mladi počnu govoriti o ratnim temama, kako bi postavili temelje za bolju i otvoreniju komunikaciju u budućnosti, rekao je danas u Sarajevu programski koordinator Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ Muhamed Tucaković.

Muhamed Tucaković

Udruženje je u saradnji sa organizacijom Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Evropske unije organizovalo druženje mladih u okviru projekta Digital Natives Combating Dangerous Narratives in Western Balkans,  čiji je cilj jačanje saradnje i učenje iz relevantnih izvora o ratnoj prošlosti od 1992-1995. godine.

Prema riječima Tucakovića obrazovni sistemi u državama regije i u BiH, ignorišu ratne teme i time mladima ne daju priliku da nauče i budu objektivno informisani.

U Udruženju smatraju kako su umjetnost i kultura jedan od ključnih faktora za izgradnju mira u postkonfliktnim državama i društvima. Također, za unaprijeđenje saradnje značajnim vide ovakve vidove druženja, razmjene iskustava.

Koordinatorica projekta, Divna Prusac kaže da su u fokusu projekta mladi.

Divna Prusac

Želimo da mladi naprave multimedijalni sadrža, a radit će u timu od po dvoje ljudi, iz BiH i Srbije, raditi temu suočavanje sa prošlošću, pomirenje u regionu, i saradnja mladih. I to na osnovu utvrđenih činjenica koje će im pomoći da te sadržaje oblikuju i da ih vjerodostojno distribuiraju do publike. Našem obrazovanju je potrebna dopuna, a jedini način da popravimo region i odvedemo ga u svjetliju budućnost i prevaziđe postkonfliktni period je saradnja, razgovor, druženje – objasnila  je Prusac.

Ivan Subotić, novinar portala Fake news tragač i učesnik projekta smatra da je dijalog značajan među mladima u regionu..

Mislim da bi ove teme trebale biti visoko na agendi među mladima. Posljeratnoj generaciji kao poruku bih naveo da treba da se pomirimo i gledamo unaprijed, a ne unazad. Da zaboravimo neke ružne stvari i vidimo kako možemo da sarađujemo u budućnosti – poručio je Subotić.

Selma Mustafić, aktivistkinja projekta iz Bosne i Hercegovine kazala je da od projekta, prije svega, očekuje upoznavanje novih ljudi, druženje i razgovore.

Možda saznam i nešto novo o ratu u Bosni i Hercegovini, možda napravim i neki dobar sadržaj.  Moji roditelji su preživjeli to i cijeli život slušam o tome. Zanima me odakle dopiru te dezinformacije do ljudi koji su mojih godina i koji imaju potpuno drugo viđenje o tome. Zanima me zašto se i dalje nalazimo tu gdje se nalazimo ako smo toliko obrazovani i toliko napredujemo. Zbog čega dolazimo do negativnih narativa – kazala je Mustafić, dodajući da historija mora biti multiperspektivna, zato što je poenta historije objektivno sagledavanje činjenica prošlosti i događaja u prošlosti.

Selma Mustafić

Učesnici će, u okviru projekta, imati mogućnost da do 23. maja posjete: Muzej ratnog djetinjstva, Historijski muzej BiH, kao i važne historijske lokacije opsade Sarajeva.

(Portal Udar)