Mladi: jedanaest uslova za ostanak

1710

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (AsuBiH), povodom svog 11. rođendana, izvela je ulične akcije kroz koje je upozorila na probleme sa kojima se susreću mladi u Bosni i Hercegovini. Čak 63 lokalna tima u različitim dijelovima BiH je prošetalo gradovima noseći plakate i izvikujući poruke za zahtjevima za ostanak mladih u BiH.

Definisano je jedanaest uslova iz oblasti obrazovanja za ostanak mladih: moderno i kvalitetno obrazovanje, rad na istraživanjima i naučnim radovima, opremljene učionice, praktična nastava u preduzećima, ukidanje segregacije u obrazovanju, korištenje savremene literature, inkluzija u nastavni proces za svakog srednjoškolca jednako, više literature u školskim bibliotekama, poboljšanje pedagoških metoda nastavnog kadra, usaglašen i savremen plan i program te besplatno obrazovanja u punom obimu.

U Kaknju, jednom od gradova gdje je izvedena akcija, glavni slogan je bio „Nismo tihi 11 godina“. Srednjoškolci su glasno izgovarali uslov po uslov, te privukli pažnju ostalih građana.

Edna Brkić, jedna od članica  ASuBiH, pro menadžerica lokalnog tima Kakanj, nam je rekla da su ovakve akcije izuzetno važne da privuku pažnju građana i skrenu pažnju odgovornima na probleme mladih.

„U obiljžavanju ovog dana, u Kaknju je učestvovalo 23 člana lokalnog tima Kakanj.
Ovo je bilo jedno odlično iskustvo za mene, pokazali smo da nam je stalo do naše države i naših prava, a građani Kaknja su nas konačno primjetili u većem broju“- rekla je ona.

Edna je istakla da su reakcije građana bile različite. Većina je čestitala i pružila podršku, ali su neki negodovali ili se smijali, dok su treći bili neutralni i samo posmatrali.

Edna se u budućnosti vidi u Bosni i Hercegovini kao samostalna i nezavisna žena.

„Za mene je ostanak jedina opcija i jedino rješenje. Sve što mogu ostvariti bilo gdje, mogu i ovdje, samo uz malo više truda. Također smatram da našoj državi trebaju mladi ljudi koji su spremni da se bore za nju“- rekla je mlada aktivistica.