Mladi Romi i Romkinje kao nosioci promjena

2616
Mladi Romi i Romkinje u akciji (Foto: Udar)

U sklopu projekta “Mladi Romi za prava i inkluziju”, koga podržava Europska unija u BiH, putem Instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), protekle sedmice održana je druga po redu radionica za mlade Rome i Romkinje. Projekat realizuje CARE international Balkans u suradnji s partnerskim organizacijama UŽR “Bolja budućnost” Tuzla i “Otaharin” iz Bijeljine.

Na radionici se okupilo preko 20 mladih Roma i Romkinja iz Tuzle, Bijeljine, Prnjavora, Viteza, Donjeg Vakufa i Travnika, kojima je ovo bila prilika i da isplaniraju svoje akcije. Prema planu, uskoro će na području cijele BiH, uz finansijsku podršku biti realizovano 15 malih incijativa.

Projekti/inicijative, biće fokusirane na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, podijelu higijenskih i drugih humanitarnih paketa, manje infrastrukturne popravke u romskim naseljima, jačanje svijesti o solidarnosti i zdravim stilovima života, i biće realizovani u naredna dva mejseca.

“Ovi mladi su već pokazali da im nije svejedno kako njihovi sunarodnjaci žive i da žele pokrenuti promjene. Ovo su male inicijative ali je značajno, što će, primjera radi, u jednoj od njih, 10 starih i iznemoglih dobiti podršku da se osjećaju da nisu zaboravljeni, da će desetoro romske djece dobiti knjige za školu, da će 10 žena dobiti edukaciju i zdravstvenu zaštitu. Najboljih 5 mladih će dobiti priliku da tokom trajanja Projekta budu i zaposleni. Ovim želimo poslati poruku svim mladima da aktivizam može biti „alat“ i način da promijenimo naše živote i živote naših sugrađana”, rekao je Ševko Bajić, projekt menadžer.

Tijekom trajanja projekta, najmanje 40 mladih Roma i Romkinja iz navedenih mjesta biće uključeni u edukativni, a već od 2018. godine planirano je zapošljavanje 5 najboljih,  koji će nastaviti sa radom u svojoim zajednicma.

(portal-udar.net)