Mladi Romi i Romkinje mogu mnogo toga, treba im samo pružiti priliku

Kroz projekat je predviđeno i zapošljavanje pet mladih Roma i Romkinja, koji bi bili direktno uključeni kao spona između romskih zajednica i opština

2557
Foto: portal-udar.net

Delegacija Evropske unije i Care international danas su održali konferenciju povodom završetka velike romske aktivističke inicijative u sklopu projekta “Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju”.

Konferenciji je prisustvovao značajan broj mladih Roma i Romkinja koji su prezentirali svoje inicijative i rezultate koje su postigli tokom ovog projekta.

U protekla četiri mjeseca u tu aktivističku inicijativu je bilo uključeno više od 50 mladih Roma i Romkinja iz Donjeg Vakufa, Travnika, Prnjavora, Viteza, Fojnice, Bijeljine, Tuzle i Vukosavlja, koji su nakon organizovanih edukativnih modula, dizajnirali i implementirali više od 30 malih akcija u svojim romskim zajednicama.

„Ove inicijative su nam pomogle u Prnjavoru koja je mala zajednica i gdje je svaka pomoć dobrodošla. Puno mladih je trebalo prostor gdje će se sastajati i smišljati nove incijative, družiti se i nešto naučiti, tako smo pomoću ovih sredstava oformili jednu kancelariju“, rekla je Dajana Mirković iz Prnjavora.

„Aktivizam je u našoj zajednici probudio tu energiju i želju za veće uspjehe i ideje koje su se kasnije rodile. Kroz ovaj program smo realizirali mnoge projekte i ideje i riješili probleme koje smo imali u svojoj zajednici. Svaki mali korak čini sljedeći veći korak, tako što smo do sad uradili će poslije imati još veći napredak“, rekla je Sara Delić iz Viteza.

Na ovaj način su pokazali da je kroz ovakav vid aktivizma moguće kreirati pozitivne priče i bolji život romske populacije.

Foto: portal-udar.net

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldun Sinno dodijelio je simbolične certifikate za novih šest nagrađenih inicijativa koje će u narednom periodu biti implementirane u navedenim zajednicama.

Sinno je pohvalio radove ovih mladih aktivista, te iskazao razumjevanje dodajući da mladi imaju različite probleme, a posebno ukoliko dolaze iz populacije koja nije u dobrom položaju naglašavajući da je zajednici Roma potrebna podrška i osiguranje ravnopravnosti.

„Mišljenja sam da ovaj projekt na simboličan način pokazuje da su promjene u BiH moguće, iako je ponekad potrebno vrijeme da one postanu vidljive, moguće su“, dodao je Khaldun Sinno.

Kroz projekat je predviđeno i zapošljavanje pet mladih Roma i Romkinja, koji bi bili direktno uključeni kao spona između romskih zajednica i opština.

Ajša Adrović Bešlgić, Program menadžer u Delegaciji EU, kaže da ovo nije jedina donacija, te da će ih biti još i to u iznosu od 5 do 10.000 eura po inicijativi.

„Značajno je da su se mladi uključili i prepoznali svoj interes kroz svoj projekat. Iznosi jesu mali, ali sama njihova inicijativa i ono što su konkretno uradili je veoma značajno i veoma vrijedno. Mi ćemo svakako nastaviti da finansiramo ovakve projekte“, rekla je Bešlagić za portal Udar.

Ona smatra da je mladi duh itekako potreban našoj zemlji i to je ono što je značajno u ovom projektu. Kaže i da je baš u tim maldim ljudima snaga i da su oni tu svakako da promjene nešto, a cilj je i da se zadrže mladi u našoj zemlji.

„Zaista vjerujem da sa ovom energijom koju su ovi mladi pokazali, može da dođe do nekih većih pomaka i promjena. Moramo se fokusirati na mlade i dati im prostor da se pokažu i da pruže novu snagu i energiju“, dodala je Bešlagić.

Na kraju, ona je istakla da mladi Romi možda nemaju dovoljno prostora i da im „starija generacija“ romskih lidera i liderica ne pruža dovoljno prostora da se iskažu.

„Mladima treba pokazati i dati im šansu i reći im da se čak i sa nekim malim iznosima može uraditi nešto kvalitetno“, poručila je ona.

Projekat “Mladi Romi i Romkinje za prva i inkluziju” finansira Evropska unija od 350.000 eura, a implementira CARE International s partnerskim organizacijama “Bolja budućnost” iz Tuzle i “Otaharin” iz Bijeljine. Osnovni ciljevi projekta su jačanje romskog omladinskog aktivizma i unapređenja javnih politika fokusiranih na romsku populaciju, na lokalnom i državnom nivou u odabranim opštinama djelovanja, saopćeno je iz CARE International.

(portal-udar.net)