Mladi spremni za nove promjene u svojim zajednicama

1398
Foto: UŽR "Bolja budućnost"

CARE international Balkans u saradnji s partnerskim organizacijama UŽR „Bolja budućnost” Tuzla i “Otaharin” iz Bijeljine, održao je treću po redu retreat radionicu za mlade Rome i Romkinje u sklopu projekta „Mladi Romi za prava i inkluziju“.

Na radionici se okupilo 15 mladih Roma i Romkinja iz Tuzle, Bijeljine, Prnjavora, Viteza, Donjeg Vakufa i Travnika. Osim edukacije i druženja, ovo je bila prilika i da mladi isplaniraju svoje aktivističke inicijative, koje će skoro biti sprovedene na području cijele BiH.

Tokom trajanja projekta, 56 mladih Roma i Romkinja iz ovih lokalnih zajednica, uključeni su u edukativni program koji za cilj ima podizanje njihovih kapaciteta za jačanje aktivizma i uključenosti u lokalnim zajednicama, a već od 2018. godine zaposleno je 5 najboljih mladih aktivista/ica. Dvoje u Tuzli i po jedan u Bijeljini, Prnjavoru i G. Vakufu.

Jedna od njih je Aldina Jusić iz Donjeg Vakufa. Ona je trenutno zaposlena kao koordinatorica kroz ovaj projekat i radi kao ispomoć u Centru za socijalni rad i Općinini D.Vakuf.

Mene je motivisalo pomagati drugima. Za mene nema boljeg osjećaja kad pomognem porodici koja je u potrebi, a posebno kada se radi o djeci. Ovaj program je od samog početka napravio male, ali vidljive korake u mojoj zajednici, koja je počela da me prepoznaje kao nekoga kome se mogu obratitin za  pomoć. Ranije je to bilo veoma teško zbog postojanja drugih organizacija koje su nažalost imale neke svoje interese i nekada ne bi čak ni saslušali ljude – govori Aldina.

Aldina Jusić (Foto: Privatna arhiva)

Projekt menadžer, Ševko Bajić, kaže da se su se zbog velikog interesa mladih, obratili donatorima kako bi umanjili inicijalna sredstava, a povećali broj inicijativa.

-Od planiranih 15, mi smo na kraju sproveli 36 malih inicijativa u lokalnim zajednicama i to se pokazalo jako dobro. Sve inicijative su bile riješavanje vrlo konkretnih problema, kao što su uređenje romskog mezarja, krečenje porodičnih kuća, podjela higijenskih paketa, školskog pribora, uređenje sportskih terena, pokretanja akcija solidarnosti za nabavku namještaja – rekao je Bajić.

Ovaj projekat je podržan od strane Evropske unije u BiH putem Instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

(portal-udar.net)