Mladi u saradnji sa opštinskim vlastima: Povećanje kvaliteta života Roma

1390

U sklopu programa „ROMACTED „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“, udruženje Roma  „Romalen“ Kakanj organizovalo je u Sarajevu radionicu na kojoj su prisustvovali mladi iz Bijeljine, Brčkog, Donjeg Vakufa, Gradiške, Kaknja, Prnjavora, Visokog, Vukosavlja, Tuzle i Travnika, kao i predstavnici ovih lokalnih zajednica,  gdje se razgovaralo o programu i daljem razvoju projekta.

Na radionici je konstatovano da je neophodan u projektu intergralni pristup – uključivanje svih segmenata iz lokalnih planova, od stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, zdravstva i obrazovanja preko uključenosti cijele zajednice. Nužna je, zaključeno je, koordinacija i sinergija sa drugim pokrenutim inicijativama na istom području kao i osiguranje održivosti svih aktivnosti.

Uloga opština će biti da odluči, u saradnji sa romskom zajednicom i ostalim relevantnim akterima, koje su najsiromašnije zajednice i gdje će se usmjeriti njihove glavne aktivnosti.

Povećanje kvaliteta života je cilj svih učesnika, što je podržano i od predstavnika opština. Predstavnici ovlasti, aktivitista/ice NVO, lokalne institucije uz pomoć facilitatora, konstantno  će se raditi na  pronalaženju rješenja za poboljšanje kapaciteta institucija, koristeći sve vidove saradnje na svim nivoima. Međutim, nisu iznijeti konkretni prijedlozi sa preciznim rokovima, što, kako je nagklašeno, biće definisano u narednom periodu.

Mladi su istakli na radionici da im je zadovoljstvo što su dio Romacte-da i da je ovo po prvi put da su uključeni samo mladi bez lidera  te da će sa zadovoljstvom raditi na tome da se dogode promjene u lokalnim zajednicama. Rim