Mladi u ZDK oslobođeni poreza pri kupovini nekretnine

Za razliku od Kantona Sarajevo gdje se porez mladima vraća u vidu mjesečnih rata, u Zeničko-dobojskom kantonu mladi će prilikom kupovine nekretnina biti odmah oslobođeni poreza na nekretninu ili zemljišnu parcelu

1207
Foto: Ilustracija

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je inicijativu kojom se mladi do 35 godina starosti oslobađaju plaćanja poreza na promet nekretnina, a primjena dopunjenog Zakona o porezu na promet nekretnina počinje od ovog mjeseca.

Sve osobe u ZDK starosti do 35 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje, bit će oslobođene plaćanja poreza prilikom kupovine stana, kuće ili zemljišta, koji sada iznosi 5 posto.

Predlagač ove inicijative je Amil Buljubašić, zastupnik SDP-a u Skupštini ZDK, a inicijativa je jednoglasno usvojena.

“Zahtjevi se ogledaju u tome da mladi prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje kupovinom stana ili kuće do 80 kvadratnih metara ili parcele površine do 600 kvadratnih metara te da imaju do 35 godina starosti. Što znači, ukoliko budu kupovali stan od blizu 80 kvadratnih metara po cijeni od 100.000 KM, bit će oslobođeni plaćanja poreza od 5.000 KM (pet posto od cijene nekretnine), što će im biti od velike koristi da opreme prostorije ili otputuju na bračno putovanje”, rekao je Buljubašić.

Za razliku od Kantona Sarajevo gdje se porez mladima vraća u vidu mjesečnih rata, u Zeničko-dobojskom kantonu mladi će prilikom kupovine nekretnina biti odmah oslobođeni poreza na nekretninu ili zemljišnu parcelu.

“Ovo je mali korak zvanične politike koja pokazuje dobre signale i razum da se mladima omoguće dobri uslovi života. Daleko smo od najozbiljnijih uslova kao što je obezbjeđivanje radnih mjesta. Međutim, istina je da ima radnih mjesta, ali bitni su i uvjeti posla i plaće. Mi moramo pronaći nove uvjete, jer smo daleko od poželjnog stanja. Ovo je kap u moru našeg društva i nije čudno što mladi odlaze u građanske države gdje imaju građanska prava. Mi moramo učiniti sve da mlade zadržimo i pružimo im što je potrebno”, dodao je Buljubašić.

Ministar finansija ZDK Andrej Kajić rekao je da je ovo ministarstvo postupilo po zaključku Skupštine ZDK i napravilo izmjene ovog zakona uprkos ranije negativnom mišljenju Saveza općina i gradova FBiH.

„Porez na promet nekretnina je u stopostotnom iznosu prihod općina i gradova. Eventualnu odgovornost za izmjene ovog zakona preuzet će Skupština ZDK koja je predlagač ovih izmjena“, rekao je Kajić.

Ovo je značajan korak za mlade u ZDK i ovakva praksa bi se trebala primjenjivati u svim kantonima.

(portal-udar.net)