Mogućnosti napretka u sportu, ili bio čemu drugom, u BiH su jako male

Adis je tražeći odgovarajući klub koji će mu pružiti optimalne uslove, igrao za 4 bh. kluba. Za njegov odlazak u Austriju, ključno je bilo njegovo angažovanje od strane NK “Ilijaš”, gdje je po preporuci prijatelja, otišao u Astriju

1509
Adis Crnović

Adis Crnović je dvadesettrogodišnji fudbaler koji posjeduje veliki talenat i osjećaj za sport. A da bi se njegov talenat i trud počeli cijeniti, morao se odseliti u drugu državu .

Osnovnu i srednju školu završio je u Kaknju. Njegovo prvo zanimanje za fudbal je počelo jako rano u jednom domaćem fudbalskom klubu.

“Fudbal me je počeo interesovati još od malih nogu, a mogu reći slobodno da sam taj interes povukao od svoga oca Jasmina, koji je također igrao nogomet. Prve korake sam napravio sa šest godina u FK  “Rudar” iz Kaknja”, govori Adis.

Nakon određenog vremena, počeo se isticati i ostvarivati značajne rezultate. I klubovi na višem nivou su zapazili talenat i želju za napretkom kod ovog mladog fudbalera. Dobitnik je priznanja općine Kakanj za “Mladu  sportsku nadu općine Kakanj”.

“Prvi značajni koraci za mene su bili u mojoj šesnaestoj godini kada sam dobio poziv za Kadetsku reprezentaciju BiH, te iste godine akademija FK “Sarajevo” je bila zainteresirana za mene, ali se nažalost to nije ostvarilo. Poslije toga sam dobio priznanje općine Kakanj za “Mladu  sportsku nadu općine Kakanj”. Bilo je tu još nekih priznanja i to je za mene tada bilo nešto posebno”, govori Adis.

Adis je tražeći odgovarajući klub koji će mu pružiti optimalne uslove, igrao za 4 bh. kluba. Za njegov odlazak u Austriju, ključno je bilo njegovo angažovanje od strane NK “Ilijaš”, gdje je po preporuci prijatelja, otišao u Astriju.

“Otišao sam i zadovoljio tamošnje uslove. Dok sam bio u BiH, igrao sam za četiri kluba, međutim ovdje igram nižu ligu i zadovoljniji sam sada nego u Prvoj ligi Federacije, od  infrastrukture, terena, svlačionica i finansijski”, otvoreno govori ovaj fudbaler.

Na pitanj kakva je razlika između Bh klubova i kluba u kojem sad igra, Adis je odgovorio da je u trenutnom klubu puno bolje tertiran i da se cijeni njegov trud:

“U klubu gdje sam ponikao, a to je FK “Rudar” iz Kaknja je najviše bilo nepravde prema meni, zato sam i napustio svlačionice tog kluba, a svakako da je bilo pojedinih osoba i trenera koji si bili pošteni i cijenili moj trud”.

Mogućnosti napretka u sportu, ili bio čemu drugom u BiH su jako male. Bez obzira na mukotrpan trud i rad, Adis nije uspio opstati u takvom okruženju gdje je uloženi trud bio na posljednjem mjestu, a rezultati zanemarivi.

Njegovi planovi za budućnost su usmjereni ka Austriji, jer je svjestan da u BiH ne može ostvariti svoje ciljeve.

“Iskreno bih volio da ostanem ovdje gdje sam sada, u Austriji. Mislim da se vidim ovdje, ali opet je to sve rano za govoriti, volim svoju domovinu ali realno, u BiH nema života i budućnosti”, rekao je Adis.

“Mladima bih poručio prije svega da rade ono što vole, da se trude i mnogo rade na tome bez obzira šta to bilo, s obzirom da ima svega kao sto su nepravda i diskriminacija poručujem im da ne odustaju, bez obzira ko su i odakle potiču, da imaju svoj cilj”, istakao je Adis na kraju razgovora.

(portal-udar.net)