Mostar: Sunce, očaravajući prizori i nezaboravne uspomene

Manji gradovi zrače smirenošću, šarmantnošću, ljepotom i imaju svoj poseban duh. Mnogi turistički magazini, avanturisti, blogeri, Mostar su okarakterisali najljepšim gradom u Evropi i šire

1714
Stari most, pogled sa munare Karađoz-begove džamije (Foto: Udar)

S Mostarom je drugačije, s njim se nikad ne opraštam. Jer, Mostar možeš napustiti, ali on ne napušta tebe. Uvuče ti se pod kožu, protiče ti kroz vene i sjedini se s tobom, a da nisi ni svjestan toga. I onda je kasno, nostalgija te zauvijek vuče ka gradu rođenom na obali Neretve.

O rodnom Mostaru, ovako je govorio pjesnik Aleksa Šantić. Gotovo 100 godina nakon smrti slavnog pjesnika, Mostar i dalje stiče različite epitete izrečene u superlativu. Grad je dobio ime po čuvarima mostova (mostarima) na obali rijeke Neretve. Za mnoge Bosance i Hercegovce, Mostar je najljepši grad u zemlji. Stari most, zajedno sa starim gradom od 2005. godine se nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Manji gradovi zrače smirenošću, šarmantnošću, ljepotom i imaju svoj poseban duh. Mnogi turistički magazini, avanturisti, blogeri, Mostar su okarakterisali najljepšim gradom u Evropi i šire. Američki magazin Matador Network ove godine uvrstio je Mostar na prvo mjesto liste “sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova na svijetu”, pozicionirajući ga tako i ispred čuvenog Pariza.

Posjetili smo Mostar, grad gdje se spajaju Istok i Zapad, baštini tradicija, a ipak ide u korak sa modernim. Grad u kome ne manjka sunca, turista iz cijelog svijeta, očaravajućih prizora i nezaboravnih uspomena.

Uživajte u našoj fotogaleriji:

(portal-udar.net)