Može li fotografija podići svijest o zapostavljenosti romske zajednice?

Polaznici radinice istakli su kako im je upravo ova radionica poslužila da pokažu svoju kreativnost, a ukoliko bude prilike, da se čak i pronađu u svijetu fotografije

1534
Foto: Udar arhiva

Danas je završena petodnevna radionica u sklopu UN-ovog Dijaloga za budućnost, koju je organizovalo udruženje Urban iz Sarajeva. Ranije smo najavili da će se slične radionice održati i u Sarajevu, Trebinju i Vitezu.

Tokom pet dana mladi Romi i Romkinje iz Brčkog su imali priliku da se „ušetaju“ u svijet fotografije i videa i po prvi put mobilni telefon zamjene kamerom, praveći svoje prve profesionalne fotografije.

U proteklih pet dana, profesionalci iz oblasti vizuelne umjetnosti, podijelili su svoje znanje sa mladima iz Brčkog i na jedan zanimljiv način i kroz praktični rad, pokazali ljepote fotografije i videa.

„Učesnici su ostavili super utisak i volio bih da ih je bilo više, ali i ova ekipa je bila predobra. Drago nam je što smo naišli na grupu mladih koja je zainteresovana i da smo projekt otpočeli u Brčkom. Cilj nam je bio da zainteresujemo bar jednu osobu za vizuelnu umjestnost, ali u Brčkom već imamo par mladih ljudi koji su nas zadivili“, rekao je Haris Čalkić, jedan od edukatora radionice.

Foto: Udar

Ovakve  vrste radionica „Urban“ održava već sedam godina i ovo je prvi put da su imali priliku doći u Brčko i raditi sa brčanskom omladinom. Prema njihovim riječima, mladi Brčaci su premašili sva očekivanja.

„Ovdje smo ostvarili najbolji kontakt sa omladinom i učesnicima radionice u proteklih 5 godina. Inače na radionicama se rijetko kad zadesi ekipa koja postavlja pitanja i želi da uči, dok smo ovdje imali nekoliko učesnika čija je zainteresovanost prevazišla svako naše očekivanje, što već ukazuje na uspješnost radionice“,  istakao je Eldin Hasanagić iz organizacije Urban.

Kroz radionicu, mladi Romi i Romkinje su učili da koriste svjetlost tokom fotografisanja i profesionalnu oprema. Učili su i o obradi fotografije i videa, a imali su priliku da i sami testiraju svoju kreativnost, gdje su uz savjete edukatora, napravili fotografije.

„Ova radionica mi mnogo znači, jer sam naučio neke stvari o fotografisanju i videu. Predavači su u opuštenoj atmosferi uspjeli i nas da opuste i pokazali da im je glavni interes bio prenošenje znanja na nas“, rekao je Lejlija Aljić, učesnik radionice.

Prema riječima edukatora, ideja radionice je bila da učesnici ne uče samo nešto o fotografiji, već o malim pomacima koje oni mogu da postignu, ako se aktiviraju na pravi način.

Foto: Udar

„Nikada nisam razmišljao koliko radionica poput ove može promijeniti našu percepciju. Kroz radionicu i fotografisanje sam shvatio da samo mali pomak sa mjesta gdje se nalazimo čini čuda. Isto to se može primjeniti i u našoj romskoj zajednici kojoj je potreban samo jedan korak kojim bi se otpočelo rješavanje problema“, rekao je Mustafa Husić, jedan od učesnika radionice.

Radionica je po mišljenjima edukatora ostvarila i više od zacrtanih ciljeva, a drugi dio radionice koji će se za nekoliko mjeseci održati u Sarajevu, podrazumijeva promociju filma, čije je snimanje započelo na ovoj radionici.

„Nadamo se dobrim odnosima sa učesnicima, te da ćemo ostati u kontaktu, jer teško je naći mlade ljude, a da imaju interesovanje za ovakve radionice i umjetnosti. U svakom slučaju, nadamo se brzom povratku u Brčko, jer smo oduševljeni učesnicima“, istakao je Dejan Đurić, jedan od edukatora.

Polaznici radinice istakli su kako im je upravo ova radionica poslužila da pokažu svoju kreativnost, a ukoliko bude prilike, da se čak i pronađu u svijetu fotografije.

Foto: Udar

„Kroz radionicu sam shvatila koliko zapravo kroz fotografiju mogu da uradim za romsku zajednicu u kojoj živim, ako promovišem sve prednosti i mane koje su zastupljene ovdje. Na taj način mogu da inspirišem građane. Vizuelni prikaz možda može podići svijest građanstva o zapostavljenosti romske zajednice u Brčko distriktu“, istakla je Sabuha Salihović-Ćorić, jedana od učesnica.

(portal-udar.net)