Mreža Phiren Amenca otvorila je javni poziv za mlade Rome, ali i građane drugih nacionalnosti u Evropi, za volontiranje u borbi protiv diskriminacije

1286

Jeste li mladi Rom ili Romkinja i zainteresirani ste za volontiranje u inostranstvu i uključiti se u društveni projekt ili u romsku organizaciju na period od 6 do 12 mjeseci? Jeste li mladi ne-Romi koji bi se željeli uključiti u romske zajednice i boriti se protiv stereotipa i rasizma?

Međunarodna mreža Phiren Amenca otvorila je poziv za podnošenje prijava za mlade između 18 i 30 godina da učestvuju u europskom projektu solidarnog korpusa u Europi. Projekti nude različite mogućnosti učenja i usluga, uključujući nacionalne i međunarodne seminare, aktivno učešće u romskim omladinskim grupama i mrežama, a programi potiču volontere da izraze i realiziraju vlastite ideje i inicijative.

Program je u potpunosti pokriven, osigurava smještaj, pansion, zdravstveno osiguranje, kurs jezika i mjesečni džeparac. Volonterima će biti osigurana 2 nacionalna seminara za vrijeme njihove službe i 2 međunarodna Phiren Amenca seminara.

TRAJANJE PROJEKTA: većina projekata će trajati između 8 i 12 mjeseci.

Rok za prijavu zainteresiranih kandidata je 30. augusta 2019. godine.

PROFIL KANDIDATA:

Mlade osobe između 18-30 godina. Nisu potrebne posebne diplome, vještine ili iskustvo, ali su važna motivacija i angažman. Određene pozicije mogu zahtijevati dodatne kvalifikacije.

Posebno su dobrodošle osobe koje su motivirane da se angažuju za njihovu misiju i da se izbore sa stereotipima, rasizmom i anticiganizmom, te koji pokazuju otvoren stav za životno učenje i jedinstveno iskustvo, kao i volonterski duh kreativnosti, inicijative, odgovornosti i neovisnosti.

HOSTING ORGANIZACIJE / PROJEKTI:

Partneri Phiren Amenca nude razne mogućnosti volontiranja u Europi – na primjer, u Španiji, Italiji, Portugalu, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Ukrajini – koji mogu uključivati omladinske i sportske aktivnosti, socijalnu uključenost, umjetnost i kulturu, obrazovanje, okruženje i ljudska prava. Pravi smještaj s volonterom pronalazimo zajedno na temelju njihove motivacije, interesa i predanosti.

KAKO SE PRIJAVITI / IZBORNI PROCES:

Dokumenti za prijavu: ispunite online obrazac za prijavu (ako je moguće na engleskom) ovdje: //forms.gle/sRdMrDthqJcyUL1s5

Istovremeno pošaljite CV ili CV i motivaciono pismo na adresu anna.daroczi@phirenamenca.eu

Intervju: Naše kolege će vas kontaktirati radi ličnog intervjua ili interviju putem interneta i zajedno sa kandidatom će utvrditi glavne interese i pronaći najbolji plasman za svakog kandidata.

Prijava za domaćinsku organizaciju: Kontaktirat ćemo naše partnere (vašu moguću hosting organizaciju) i podijeliti s njima vašu prijavu i interese.

Izbor: Moguća organizacija domaćinstva će vas kontaktirati i obavijestiti o njihovom procesu odabira

Mogući početak projekata: maj-oktobar 2020.

Za više informacija kontaktirajte Anna Daróczi (koordinator dobrovoljne službe Phiren Amenca) na anna.daroczi@phirenamenca.eu