Mreža za izgradnju mira: Zajedno protiv fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela

392

Udruženje “Mreža za izgradnju mira” i ove godine obilježava međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta, te poziva građane na individualnu i zajedničku borbu protiv svakog oblika fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela.

– Na ovaj dan posebno, ali i svakog drugog dana, prisjećamo se strahota koje su se desile tokom holokausta, oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau od strane Crvene armije 1945. godine, te odajemo počast žrtvama holokausta i ponovo potvrđujemo svoju nepokolebljivu predanost i zadaću borbe protiv antisemitizma, rasizma i drugih oblika mržnje i netolerancije – navodi se u saopćenju Udruženja.

Predsjednica Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira Nerdžis Čaplja navodi kako živimo i djelujemo na prostoru na kojem su počinjeni najstrašniji zločini protiv čovječnosti, ratna silovanja, etničko čišćenje i genocid.

–  Naša je dužnost i obaveza prisjećati se žrtava nacističkog i fašističkog režima i podsjećati na strahote koje su ti režimi proizveli. Živimo u vremenu kada se vrši revizija prošlosti, zločini se osporavaju i relativiziraju, negiraju se pa čak i glorificiraju, presuđeni ratni zločinci bivaju proglašeni herojima čiji murali ‘krase’ ulice gradova u BiH, ali i širom regiona – istakla je ona.

Smatra da konstantan rad na rješavanju preostalih trauma, na suočavanju sa prošlošću, briga o mjestima stradanja, promicanje mirovnog obrazovanja i historijske pismenosti, te reagovanje kada se uoče pojavni oblici fašizma su bitniji nego ikad.

Mreža za izgradnju mira poziva građane BiH da reaguju i istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela, te da individualno, svojim primjerom inspirišu druge i pokažu da je promjena moguća.

Apeluju i na političke subjekte da počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego zbližavanje i vrednovanje svakog, gradeći otvoreno društvo stvarne tolerancije, prijateljstva i solidarnosti.