MRV u Novom Travniku za kratko vrijeme ujedinio ljude

1903
Akcija „72 sata bez kompromisa“

Međureligijsko vijeće Općine Novi Travnik postoji već dvije godine. U njegovom su sastavu don Anto Letić Župnik u Župi Presvetog trojstva u Novom Travniku, Salih-ef. Zukić, imam u gradskoj džamiji u Novom Travniku  i otac Goran Živković pop u Župi u općini Travnik.

MRV u općini Novi Travnik za vrlo kratko vrijeme koliko postoji, uspelo je da objedini sve ljude u ovom mjestu.  Svoj najveći procvat su doživjeli kada su zajedno sa Osnovnim odborom Merhamet, organizirali akciju prikupljanja prehrambenih i neprehrambenih artikala u svim trgovačkim  centrima u ovoj općini pod nazivom „72 sata bez Kompromisa“.

Ovaj događaj je okupio sve mlade bez obzira na vjeroispovijest i naciju kojoj pripadaju. U akciji se skupljala pomoć za tri ustanove u općini Novi Travnik: Starački dom „Starimo zajedno“, „Duga“ Centar za djeca s teškoćama u razvoju „Duga“ i Javna kuhinja Merhamet. Vijeće takođe puno pomaže i Romima koji su teškoj situaciji i onima koji se trenutno nađu u Novom Travniku.

Tokom proteklog vikenda MRV je organiziralo „Mostove prijateljstva“, posjetu Banja Luci, gdje su učesnici mogli upoznati, družiti i posjetiti vjerske objekte.

Posjeta Banja Luci

„Jako je bitno da mladi znaju za sve vjere, nacije, kulture i da njeguju to, da nastave da grade svoje znanje koji će im dobro doći u daljem radu“, rekao je Salih ef. Zukić, jedan od članova MRV.

Članovi Vijeća često odlaze i na seminare i razne radionice za mlade.

„Vijeće kratko postoji, a toliko puno se uradilo. Uspjeli smo da okupimo mlade na jednom mjestu, da ih obrazujemo i educiramo. Do sada je bilo pet projekata koje su uspješno urađeni, a najveći projekat koji je akcija prikupljanja „72 sata bez Kompromisa“. Ono što nam je vrlo važno, jeste da mlade učimo da upoznaju i uče o  drugim vjerama i nacijama i da pomažemo drugima“,rekao je župnik Župe Presvetog trojstva u Novom Travniku, don Anto Ledić.

(portal-udar.net)