Mujić: U BiH najgore stanje kada je u pitanju inkluzija Roma

1346
Mehmed Mujić (Foto: Fena)

Izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bila je jedna od glavnih tema današnje sjednice Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je dopredsjedavajući Vijeća Mehmed Mujić.

Podsjetio je da na prošlogodišnjim Općim izborima ni jedan predstavnik nacionalnih manjina nije mogao biti biran niti izabran.

Tražim izmjenu Izbornog zakona koja će “osigurati” mjesta za pripadnike nacionalnih manjina, a koji će biti zastupnici u kantonalnim skupštinama – kazao je Mujić.

Pored ostalih tema, na sjednicama Vijeća uvijek je aktuelna ona koja se bavi presudom “Sejdić-Finci”, te je i ovaj put istaknuto da bi se trebalo stati u kraj diskriminatornoj ustavnoj odluci koja onemogućava pripadnicima 17 nacionalnih manjina da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH.

U Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH Romi kao najbrojnija nacionalna manjina u BiH zastupljeni su sa sedam predstavnika, od ukupno 21 člana. Kao predstavnici nacionalnih manjina, u fokus smo stavili presudu Europskog suda za ljudska prava “Sejdić-Finci” i preko naše službe smo Parlamentarnoj skupštini BiH uputili proceduru za razmatranje izmjene Izbornog zakona prema presudi. No, do danas nismo dobili odgovor – govori Mujić.

Dodaje da, koliko god se balkanske zemlje svrstavale u isti koš kada je položaj Roma u pitanju, u BiH je ipak najgore stanje, navodeći Hrvatsku i Makedoniju kao dobar primjer inkluzije Roma u institucije tih država.

Dok ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH, Vijeće nacionalnih manjina FBiH aktivno se bavi i drugim pitanjima koja nas tište. Inicijativa koju ćemo kroz Vijeće proslijediti višim nivoima vlasti vezana je za obrazovanje nacionalnih manjina. Želimo da se financijska sredstva za tu namjenu izdvajaju iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i svih kantonalnih ministarstava obrazovanja te da se na taj način financiraju školski udžbenici namijenjeni manjinama, promovira kultura, tradicija i afirmacija manjina – kazao je Mujić.

Cilj je i zatražiti dodatna financijska sredstva za romski medij, putem kojeg bi se govorilo o obrazovanju Roma te obilježavanju važnih datuma.

(FENA)