Mustafa Osmanović-poduzetnik, odbornik i borac za bolji život Roma

Kao uspješan preduzetnik, Mustafa je veliki broj Roma iz naselja sklonio sa ulice. Pomogao im je da kupe prevozna sredstva da mogu sakupljati sekundarne sirovine i tako ih jednostavno odvratio od prosjačenja

3986
Mustafa Osmanović (Foto: Udar)

Mustafa Omanović se više od deset godina politički, ali i na svaki drugi mogući način bori za bolji položaj Roma i Romkinja na području Opštine Vukosavlje. Otac je troje djece, uspješni preduzetnik i odbornik u Skupštini Opštine Vukosavlje.

Tijekom proteklog rata, Mustafa je iz Modriče otišao je s porodicom u Njemačku. Tamo je boravio četiri godine, te se potom vratio prvo u Srnice Donje, Općina Gradačac, a nakon toga 2000. godine, u Modrički lug.

Po dolasku, pridružio se Udruženju „Crni biseri“, te je tako i započela njegova borba za bolji život Roma u ovom mjestu.

Mustafa je zadnjih deset godina odbornik u Skupštini Opštine Vukosavlje ispred reda nacionalnih manjina,  a ujedno je i jedan od pet najvažnijih  članova Mjesne zajednice Modrički lug, ako se uzme u obzir da tamo žive i pripadnici drugih nacionalnosti.

Stambeno zbrinjavanje prvi korak ka napretku

Njegovim zalaganjem, pokrenute su mnoge inicijative, među njima i ona za riješavanje  stambenog zbrinjavanja Roma. Za ovu akciju, u pomoć su mu pritekle mnogobrojne organizacije.

Na početku je izgrađena 21. kuća za koju je UNHCR obezbijedio struju i vodu.

U martu 2015. godine HWA je predao 11 obnovljenih kuća romskim porodicama u Vukosavlju. Opština je učestvovala u projektu sa kofinansiranjem u iznosu od 40.000 KM.

Poslije su u izgradnji stambenih jedinica učestvovale i druge organizacije, tako da danas Mjesna zajednica Modrički lug broji 55 kuća, odnosno 55 porodica, čime je stambeno zbrinuto nešto više od 300 članova romske zajednice.

Mejra Arapović (Foto: Udar)

Mejra Arapović, prije desetak godina, dobila je donaciju u građevinskom materijalu. Čitava njena porodica se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina.

„Preko našeg Udruženja dobila sam donaciju od koje smo uspjeli sagraditi veći dio kuće, ostalo smo ja i porodica sagradili“, govori Mejra za naš portal.

Borba za obrazovanje mladih Roma i Romkinja

Stambeno zbrinjavanje je samo jedan od problema u ovom naselju. Neobrazovanost mladih Roma i Romkinja, nešto je što pogađa i ovo mjesto. Na Mustafinu inicijativu i uz pomoć USAID BiH, napravljena je škola za osnovce do petog razreda u Modričkom lugu.

Školi pohađa 25 učenika, od kojih je 5 učenika romske nacionalnosti koji pohađaju osnovno obrazovanje od petog do devetog razreda. Također, 3 učenika pohađaju srednju školu u Vukosavlju.

Almedina Osmanović, djevojčica koja uskoro polazi u sedmi razred osnovne škole jedna je od 5 učenika/ca romske nacionalnosti koji/e pohađaju nastavu u centralnoj školi u Vukosavlju. Njeni planovi su da jednog dana postane frizerka ili kozmetičarka i otvori salon ljepote.

„Voljela bih da svi Romi završe školu kako bi se svi mogli zaposliti“, kaže Almedina.

Mustafa se svim silama trudi da održi mlade Rome u školi.

 „Sve sam u životu uspio zbog obrazovanja i završene srednje škole, a sada sam u prilici da pomognem i drugima“, kaže za naš portal Mustafa.

Zaustavljanje prosijačenje

Prije nekih 12 godina Mustafa je otvorio zanatsko-trgovinsku radnju „Rusko“, koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina i ima trenutno 4 zaposlena radnika romske nacionalnosti. Plan mu je da uskoro zaposli još jednog radnika.

Elvir Džafić, 21. godišnji mladić, jedan je od radnika i kaže da je zadovoljan.

„Mustafa me pozvao da radim kod njega i pristao sam. Trenutno sam zadovoljan, solidno zarađujem, dovoljno za mene i moje roditelje, ali sljedeće godine planiram da pronađem posao u svojoj struci“, rekao je Elvir.

Elvir Džafić

Kao uspješan preduzetnik, Mustafa je veliki broj Roma iz naselja sklonio sa ulice. Pomogao im je da kupe prevozna sredstva da mogu sakupljati sekundarne sirovine i tako ih jednostavno odvratio od prosjačenja.

„Prosijačenja nema, a to je bio jedan od najvećih problema ove mjesne zajednice. Prije su Romi i Romkinje išli u okolna sela i prosili. Sada ne idu, jer svi rade sa sekundarnim sirovinama“, rekao je Mustafa.

Priča iz Modričkog luga, jedna je od onih koje nam govore da za pristojan život nije potrebno puno. Uz trud, otvorenost i želju da se iskreno pomogne, može se puno uraditi. Mustafa brine za svoju zajednicu, podiže je i primjer je dobrog lidera. Na kraju, možda se svi trebamo ugledati na njega i razmisliti o tome, šta već danas možemo uraditi za ljude koji žive sa nama…

(portal-udar.net)