Na današnji dan potpisana Povelja Kulina bana: “Od Kulina bana i dobrijeh dana”

4737
Foto: bnn.ba
Foto: bnn.ba

Osamstotridest (830) godina je od nastanka najstarijeg pronađenog i očuvanog bosanskog državnog dokumenta – Povelje Kulina bana. Na današnji dan, Ugovorom od 29. augusta 1189. godine, je Ban Kulin dopustio Dubrovčanima slobodno trgovanje po Bosni. To je prvi i najstariji pravni dokument u cijelome (južno)slavenskom svijetu koji je pisan na papiru sa posebnim jezičnoizražajnim i kulturnohistorijskim vrijednostima. Nastala je nakon ugarsko-bizantskih ratnih sukoba, 50-ih i 60-ih godina 12. stoljeća.

Original ovog dokumenta se nalazi u Rusiji, Sankt Petersburu, a dvije prepiske u Dubrovniku. Bosanski Ban Kulin je ovim dokumentom obećao Dubrovčanima slobodu kretanja na teritoriji Bosne, oslobodivši ih plaćanja carine ovim dokumentom.

Prevod Povelje u tadašnjem stilu pisanja
Prevod dijela Povelje u tadašnjem stilu pisanja

Kulin ban je bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. Bio je jako značajan vladar, koji je poznat po svojoj povelji. Ostao je upamćen po izreci “Od Kulina bana i dobrijeh dana”, jer Bosna za vrijeme njegove vladavine doživljava razvoj. Bosna je njegovu vladavinu provela u miru.