Na današnji dan, rođen je Šaban Bajramović, kralj romske muzike

Šaban je preminuo 8. juna. 2008. godine u Nišu, gdje je i rođen. Na njegovoj sahrani je bilo preko 10.000 ljudi, koji su ispratili jednog i jedinog Šabana Bajramovića

2397

Na današnji dan pre 82. godine, rođen je Šaban Bajramović, koji je za života širom sveta stekao status legende romske muzike. Život dostojan samo kralju romske muzike vodio je do smrti u 73. godini života.

Rođen je u Nišu, u siromaštvu i bijedi, u porodici gdje niko nije bio muzikalan.

Sa svojih 19 godina bježi iz tadašnje vojske, sve u svrhu ljubavi, da bi bio sa ženom koju voli, ali završava na Golom otoku , gdje je kako je i sam govorio, počeo sa svojom muzičkom karijerom:

„Mislim da se malo sa mnom poigrava ta sudbina, da je to suđeno bilo da ja odem na Goli otok i napišem te pesme. Nisam imao veze sa muzikom, ja sam znao samo da igram fudbal, voleo sam fudbal i igrao sam ga dobro.“

Od  fudbala do muzičara svjetskih razmjera je došlo baš na tom Golom otoku, gdje je snimio i svoje prve pjesme. Za svog života komponovao je preko 700 kompozicija i izbacio preko 20 albuma i 50 singlova koji ostaju kao tragovi da legende žive i nakon smrti.

Počeo je raditi kao kafanski pjevač i zarađivati za život. Na nastupu u kafani 1964. godine negdje na Ibarskoj magistrali ga je zapazio slovenski producent Jure Robežnik koji ga odvodi u Sloveniju da snimi ploču. Po nekima na toj ploči je najbolje ikad otpjevana pjesma Đelem, đelem. Nakon te ploče postaje zapažen, ali i dalje nastavlja posao kafanskog pjevača i počinje snimati nove ploče kojima dovodi svoju karijeru na vrhunac sredinom sedamdesetih.

Njegova interpretacija pjesme Đelem, đelem je prihvaćena kao himna Roma na Svjetskom Romskom kongresu, a pjesmu je komponovao sam Šaban na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon procvata karijere, sredinom sedamdesetih osniva grupu Crna mamba sa kojom je gostovao širom svijeta.

Prepoznala ga je i Indira Ghandi, zajedno sa Nehruom Ghandijem , te su  ga je pozvali u Indiju, gdje je i proglašen kraljem romske muzike.

Tadašnji predsjednik SFR Jugoslavije, Josip Broz Tito, takođe je zvao Šabana da svira za njega, što dovoljno govori o njegovoj veličini i umjeću. .

Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomrani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pjevača u džezu, bluzu, soulu, latinu. Čak ga je i  poznati Times magazin uvrstio u top 10 džez muzičara tadašnjice.

Tokom devedesetih se povukao sa scene zbog lošeg zdravstvenog stanja i svirao samo u kafanama i manjim događajima. Pridružio se grupi Mostar sevdah reunion s kojima je snimio i dva CD-a . Posle Mostar sevhad reuniona, počinje da radi sa bendom Cubismo.

Šaban je preminuo 8.juna. 2008. godine u Nišu, gdje je i rođen. Na njegovoj sahrani je bilo preko 10.000 ljudi, koji su ispratili jednog i jedinog Šabana Bajramovića.

(portal-udar.net)