Na današnji dan žene u Švicarskoj prvi put učestvovale na izborima

951

Švicarska je bila jedna od posljednjih europskih država koja je ženama dala pravo glasa. Na današnji dan 1971. godine, žene u Švicarskoj su po prvi put sudjelovale na izborima, što je bilo od velikog značaja za ravnopravnost spolova.

Opća deklaracija o pravima čovjeka je pečat za zaštitu ljudskih prava, proglašena 1948. godine. Opća deklaracija se odnosi na sve ljude bez obzira na nacionalnost, spol, vjeroispovijest, ali da je postojala i da postoji čak i danas razlika između ženskih i ljudskih prava, pokazala je borba žena za kroz  povijest.

Razlog zbog kojih se ženska prava razlikuju od ljudskih prava je najčešće taj što su žene kroz povijest, a dijelom i danas, bile ili lišene određenih prava koje uživaju muškarci, ili imale specifična prava koja zakoni i običaji ne priznaju.

Odluka da žene mogu također učestvovati na izborima Nacionalnog vijeća u Švicarskoj, donijeta je 07. februara, a prvi put su sudjelovale 31. oktobra.

Ženska prava se trebaju poštovati kao i ljudska prava, jer je ravnopravnost na prvom mjestu, pa tako i žensko ima pravo sudjelovati u raznim oblastima ljudskog života. Pokušate li promijeniti male stvari u svojoj okolini, već ste napravili veliki korak prema boljoj i ravnopravnijoj budućnosti.

(portal-udar.net)