Na mjestu stradanja Roma bila farma svinja, sada ce biti spomenik!

858

Arheološko istraživanje nastavlja se na području koncentracionog logora za Rome koji je postojao tokom Drugog svjetskog rata, a koji je nekad zauzimala sada ugašena farma svinja u mjestu Lety u Písku u Češkoj Republici.

Jana Horváthová, direktorica Muzeja romske kulture koji tu planira izgraditi spomen-obilježje romskim žrtvama holokausta, obavijestila je Češku novinsku agenciju o istraživanju 20. avgusta.

Direktorica smatra da bi istraživanje trebalo da bude završeno do kraja septembra, kada će biti raspisan konkurs za dizajn memorijala. Muzej bi želio da otvori spomen-obilježje za javnost 2023. godine.

Prije dvije godine arheološko istraživanje vršeno je u mjestu Lety tokom kojeg su arheolozi pronašli, na primjer, šteke vrata i eksere iz logora, kao i male predmete koji su vjerovatno pripadali zarobljenicima, poput perlica ili dugmadi. Direktorica muzeja kaže da istraživanje nije obuhvatilo dio nekadašnjeg kampa koji je bio na mjestu sada već zatvorene farme svinja. Firma AGPI tada je još imala svinje i nije dozvolila da se istraživanje nastavi.

“Trenutno se vrši istraživanje mjesta ukopa, kao i čitavog terena nekadašnjeg logora koji je bio na mjestu farme”, naglasila je Horváthová.

Prvi izvještaji o nalazima ovogodišnjeg istraživanja trebali bi biti dostupni krajem septembra, a direktorica predviđa da će cijeli izvještaj biti spreman do kraja godine.

“Završit ćemo arhitektonski konkurs u aprilu, kada bismo trebali znati ime pobjednika. Nakon toga farma može biti srušena, a to bi trebalo biti završeno do kraja 2020. godine. Cijeli objekat trebao bi biti otvoren za javnost do 2023. godine”, rekla je direktorica.

Lokacija je trenutno zatvorena za javnost. Država je za rušenje izdvojila više od 100 miliona čeških kruna (3,8 miliona eura).

Država je kupila farmu od firme AGPI za 450 miliona čeških kruna (17,3 miliona eura), a u trenutku kupovine prošle godine, firma je tu imala 13 hala za hranjenje oko 13.000 svinja.

Historičari su utvrdili da je od avgusta 1942. do maja 1943. kroz logor Lety prošlo ukupno 1.308 romske djece, muškaraca i žena, od kojih je 327 umrlo, a više od 500 završilo u Auschwitzu. Nešto više od 600 romskih zarobljenika vratilo se u Češku iz koncentracionih logora nakon rata. Prema procjenama stručnjaka, nacisti su ubili 90% Roma koji su živjeli u Bohemiji i Moravskoj, pišu češki mediji, prenosi Udar.