Načelnik Prnjavora: Kroz “ROMACTED II” dodatno osnažiti položaj Roma

456
Tomaš: Projekat već uticao na poboljšanje života Roma i na teritoriji Prnjavora

Memorandum o saradnji između Vijeća Evrope i opštine Prnjavor potpisan je juče u okviru implementacije “ROMACTED II” programa.

Pored opštine Prnjavor ovaj projekat se provodi u još 11 lokalnih zajednica a sve u cilju promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, kroz izdvajanje određenih finansijskih sredstava i predstavlja zajedničke inicijativu Evropske unije i Vijeća Evrope.

U okvoru projekta “ROMACTED I”, na području opštine Prnjavor realizovan je projekat „Povećanje kvaliteta života u Romskim naseljima i opštini Prnjavor“ za koji je izdvojeno ukupno 17.700,00 eura (Infrastrukturni projekat u vidu izgradnje kanalizacionog sistema i asfaltiranja naselja).

Projekat je kasnije proširen komponentom paketa pomoći romskim porodicama na području opštine Prnjavor tako što su uručeni vaučeri pomoći za 30 romskih porodice za hranu i higijenske pakete u iznosu 1.700,00 eura.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je rekao da je ovaj projekat već uticao na poboljšanje života Roma i na teritoriji Prnjavora.

Istakao je i da su Romi veoma aktivni kroz svoje udruženje na teritoriji Prnjavora, podsjetivši da opština ima već usvojen akcioni plan za pomoć romskoj populaciji.

On se zahvalio svima koji su prepoznali Prnjavor kao sredinu koja cijeni i ulaže u nacionalne manjine, navodeći da će kroz ovu drugu fazu, dodatno osnažiti položaj Roma.

Ovo je najveći projekat koji uključuje Rome na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini, a provodi se u 12 opština: Bijeljina, Brčko, Donji Vakuf, Doboj, Gradiška, Kakanj, Kalesija, Prnjavor, Visoko, Vukosavlje, Tuzla i Travnik.

Program “ROMACTED” se implementira u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj, Kosovu i Bosni i Hercegovini.