Najveći socijalni projekat u Hrvatskoj: Zaposleno 50 marginaliziranih žena

429

U sklopu projekta „Socijalno se uključi i zaposli – SUZI“ zaposleno je oko pedeset dugotrajno nezaposlenih žena, a one se brinu za 368 starijih i nemoćnih osoba kojima je to potrebno, rečeno je na završnoj konferenciji projekta.

Cilj projekta je osposobiti i zaposliti žene iz grupa koje se inače teško zapošljavaju, poput Romkinja, žrtava porodičnog nasilja, beskućnica i žena starijih od 50 godina, a one svojim radom starijim i nemoćnim osobama omogućuju život u vlastitom domu umjesto u udomiteljskim porodicama ili institucijama.

Projekat je trajao od avgusta 2019. do februara 2022. godine, a njegova vrijednost od 10 miliona kuna – ili oko 1.3 miliona eura. U potpunosti je finansiran iz evropskih sredstava, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Naglasio je da Grad Zagreb neće štedjeti na socijalnoj politici te će se nastaviti prijavljivati za evropske socijalne projekte s posebnim naglaskom na zapošljavanju teško zapošljivih žena kao i na pomoći starim i nemoćnim osobama.

Također je zaposleno pet kontrolora koji prate rad angažiranih žena, njihovo izvršavanje preuzetih obaveza te zadovoljenje potreba krajnjih korisnika.

Riječ je o najvećem socijalnom projektu u Hrvatskoj, provedenom kroz prvu fazu programa zapošljavanja žena „Zaželi“.