Nakon 75 godina od genocida: Sve veći rasizam i diskriminacija prema Romima u Evropi

Prema procjenama tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen

2112
Sastanak u Beču (Foto: Udar)

U Beču je početkom ove sedmice održan sastanak u organizaciji Centralnog  savjeta njemačkih Sinta i Roma, na temu “75 godina nakon genocida nad Romima i Sintima: Sve veće manifestacije netolerancije, rasizma i diskriminacije Roma i Sinta”.

Na sastanku se govorilo o rastućoj netoleranciji i manifestaciji rasizma i zločina koji su motivirani mržnjom i nasiljem nad Romima u cijelom području  djelovanja OSCE-a, a glavni povod je bio predstojeće obilježavanje 75 godina genocida nad Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Posebni problemi Roma u kontekstu širenja rasne i etničke mržnje, ksenofobije i diskriminacije su još od 1990. uključeni u OSCE-ovom dokumentu iz Kopenhagena, a države članice su naknadno potvrdile njegovu potrebu i odgovornost prema međunarodnim obavezama ljudskih prava.

O ovoj važnoj temi  se bave i druge međunarodne organizacije kao što su UN, Vijeće Europe ili Europska unija. Ipak, posljednjih godina se retorika protiv Roma koristila ne samo od strane krajnje desnih partija i ekstremističkih nacionalističkih organizacija i grupa, već i sve više od strane glavnih političkih stranaka.

U isto vrijeme postoje stalni uznemirujući izvještaji i pojavljuju se tragovi napada i rasta mržnje prema Romima, često bez promišljanja i adekvatnog odgovora od strane vlada i njihovih političkih ustanova, kao i pravosudnih sistema.

U skorijoj prošlosti zabilježeni su brojni napadi i govor mržnje prema Romima u Ukrajini, Italiji, Francuskoj, Srbiji, Kosovu i Njemačkoj, rekao je Stephan Muller,  savjetnik  centralnog Vijeća njemačkih Sinta i Roma.

Pripadnici neo-nacističkih grupa u Ukrajini (Foto: news-front.info)

U većini slučajeva, Vlade su upoznate sa incidentima, ali bez adekvatnih reakcija da se počinioci kazne, dodao je Muller.

Anticiganizam je rasprostranjen širom Evrope i vodi diskriminaciji i isključivanju Roma iz sfera svakodnevnog života. Prema istraživanjima rađenim sa generalnim stanovništvom u Europi dobiveni su podaci da 56 odsto osoba u Njemačkoj ne želi imati Rome za komšije. Na zapadnom Balkanu, 40 odsto roditelja se neosjeća  ugodno da njihova djeca idu u razred sa romskom djecom, dok bi samo 9 odsto ispitanika pristalo na brak i osnivanje porodice sa Romom/kinjom.

Koliko Roma upravo dolazi iz jugoistočne Evrope u Njemačku nije registrirano, ali u gradu Mannheimu, na primjer, govori se da 60 do 70 posto svih imigranata su  Romi – naveo je Daniel Strauss, šef organizacije njemačkih Sinti i Roma u Baden-Württembergu.

Siromaštvo, nemogućnost učešća u tržištu rada tjera 100 hiljada Roma na migracije u potrazi za boljim životom, dodao je Muller.

2897 ubijenih Romkinja

Ove godine 2. augusta obilježava se 75 godina od ubistva 2897 Romkinja, starijih muškaraca i djece u plinskim komorama Auschwitz-Birkenau, događaja poznatog kao likvidacija “Zigeunerlagera” (ciganski logor)  u Auschwitz-Birkenau.

Brojni akteri ulažu napore za priznavanje genocida nad Romima. ODIHR (Ured za demokratske institucije i ljudska prava), nastoji svim naporima da „uključe romsku historiju i kulturu u obrazovne tekstove, s posebnim osvrtom na iskustvo Roma u Holokaustu“. Tim povodom su realizirane brojne aktivnosti koje su usmjerene na ostvarivanje tih ciljeva,  na podizanju svijesti, komemoraciji i podučavanju o genocidu nad Romima.

U Bosni i Hercegovini se u posljednje dvije godine organizirao odlazak Roma i Romkinja na spomen područje u Donjoj Gradini. Ovu aktivnost je pokrenula ženska romska mreža „Uspjeh“ uz podršku OSCE Misije u BiH.

Foto: Udar/arhiva

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ u saradnji sa ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ će i ove godine 02. avgusta organizirati posjetu stratištu u Donjoj Gradini sa namjerom da se oda počast stradalim Romima i Romkinjama tokom Drugog Svjetskog rata.

Na mjestu stradanja Jevreja, Srba, antifašist i drugih, u Donjoj Gradini se nalazi masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala približno 40.000 Roma, ubijenih maljevima, kamama, sijekarma, čekićima, sajlama i drugim sredstvima.

Od tih 40.000 brutalno ubijenih Roma većina su bila djeca, žene i stari.

Drugi august se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na taj dan je 1944. godine u Aušvicu u gasnim komorama ubijeno 2897 Roma. Datum je prihvaćen od strane Vijeća Evrope i obilježava se širom Europe.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama 220 hiljada do pola miliona Roma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su desetine hiljada Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. augusta 1944. godine kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2897 Roma.

Romi tokom Holokausta. Foto: Romedia Foundation

Čekalo se 70 godina da se čuju riječi „izvinjenja“  koje je tada po prvi put izgovorila potpredsjednica njemačkog parlamenta Claudia Roth 2014. godine. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo drugi august Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Prema procjenama tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen.

(portal-udar.net)