Nakon lokalnih izbora, 39 Roma i dvije Romkinje vodiće gradove u Slovačkoj

U 2014. godini bilo je 35 izabranih romskih gradonačelnika, a taj broj se sada povećao. Pohvalno je da su u 30 slučajeva, ponovo izabrani romski gradonačelnici iz prethodnog mandata

1265

Proteklog vikenda, u Slovačkoj su održani lokalni izbori. Za razliku od recimo Češke gdje gradonačelnike neposredno biraju izabrana općinska vijeća, gradonačelnici u Slovačkoj se biraju direktno.

Mnogi romski birači u Slovačkoj smatraju da su  izbori pružili priliku da Romi preuzmu javne poslove u svoje ruke. Uskoro će 41 novoizabranih gradonačelnika i gradonačelnica, 39 Roma i dvije Romkinje, stupiti u službu širom zemlje. Međutim, većina romskih lidera koji su članovi političkih partija u Slovačkoj, ocijenili su rezultate lokalnih izbora katastrofalnim, sudeći po video snimcima koje su objavili tokom vikenda na društvenim mrežama.

Sveukupni ishod, međutim, zaista je pitanje perspektivest, a istina je da su mnogi romski kandidati izgubili izbornu trku.

S druge strane, broj izabranih Roma ponovo je porastao od posljednjih izbora – i to je dobra vijest.  Procjenjuje se da u Slovačkoj živi samo 8 posto  Roma od ukupnog broja stanovništva.

Broj općina  je oko 3.000 u cijeloj zemlji, pa bi shodno tome i raspodjela romskih gradonačelnika trebala da odražava njihovu zastupljenost u populaciji, a to bi značilo 240 gradonačelnika romske zajednice širom zemlje. Neophodno je priznati da je romska zajednica daleko od toga broja. Međutim, bilo je vremena kada gradonačelnika Roma nije bilo uopće.

U 2014. godini bilo je 35 izabranih romskih gradonačelnika, a taj broj se sada povećao. Pohvalno je da su u 30 slučajeva, ponovo izabrani romski gradonačelnici iz prethodnog mandata.

Ko su Romski načelnici i gradonačelnice?

Nažalost, spisak svih romskih gradonačelnika koji su upravo izabrani nije bilo moguće objaviti iz razloga što kandidati nisu htjeli dati dozvolu da se objavi njihova etnička pripadnost, tako da je ovo broj izabranih gradonačelnika koji se javno izjašnjavaju kao Romi. Kako su mnogi kandidati prošli program slovačkog ureda Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), ove procjene upravo dolaze od njih.

Stoga, ne radi se samo o broju onih kandidata koji su se kandidovali ispredi romskih stranka (Romskom koalicionom strankom i drugim) ili u otvorenim romskim frakcijama, ili grupama unutar glavnih partija.

Naprotiv, upravo ova političkog raznolikost čini da je relativno teško proizvesti tačan broj romskih gradonačelnika koji su izabrani.

Romi također imaju pravo da glasaju “loše”

Ponekad se dešava da se žalimo na izbore nakon glasanja – možda zbog ranijeg  vjerovanja u program koji nikada nije ispoštovan. Možda, jer se uvjerimo da je kandidat bio sjajan u kampanji, ali manje briljantan u funkciji.

Ponekad se u takvim situacijama raspravlja o tome zašto romski glasači trebaju posebno glasati za romski narod umjesto za “stručnjake”. Ovaj stav je pogrešan iz dva razloga.

Prvo, ovo podrazumijeva da se etnička pripadnost i ekspertiza međusobno isključuju. Pitanje pretpostavlja da u stvari moramo izabrati “eksperta” ili romskog kandidata, ili briljantnog gradonačelnika ili romskog predstavnika.

Liste kandidata, na sreću, pune su mnogih ljudi koji ispunjavaju oba kriterijuma.

Drugi razlog zašto je ovakav stav pogrešan odnosi se na automatsko razmišljanje da je neromski kandidat “bolji”.

Na kraju krajeva, romski glasači, kao i svi ostali, imaju pravo da naprave “pogrešan” izbor.  Međutim, najčešće je poricanje ovog aspekta naših glasačkih prava kada ne bude izabran romski predstavnik.

Kad se to desi, čujemo poruku: Vidite, izabrali ste romskog kandidata koji je podbacio – pa nikada više ne glasajte za Roma!
Međutim, kada glasamo za neromske kandidate koji ne uspiju, niko  nikada se ne kaže: “Vidiš? Nemoj ponovo glasati  za Slovaka!”

(Tekst preuzet sa stranice romea.cz)