Nakon priče o Almedini, pokrenuta akcija za pomoć njenoj porodici

Almedina, uprkos tome što živi u kontejneru bez struje i vode i do škole svakodnevno pješači više od tri kilometra, u knjižici niže samo petice

985
Almedina i Alisa Kratovac (Foto: Fena)

Sedam članova porodice Seferović iz sela Podhranjen kod Goražda živi u kontejneru od 145 KM dječijeg doplatka. Nakon teksta objavljenog u Avazu o Almedini Seferović, prvoj Romkinji u klupama Osnovne škole “Husein ef. Đozo”, stigle su brojne reakcije i pokrenute su aktivnosti za pomoć porodici Seferović.

Almedina, uprkos tome što živi u kontejneru bez struje i vode i do škole svakodnevno pješači više od tri kilometra, u knjižici niže samo petice, o čemu smo 

U 10 kvadrata metalnog kontejnera žive Kenti Seferović i Alisa Kratovac te djeca Almedina, Almedin, Anjur, Benjamin i Arman. Prvobitno su živjeli na spratu nekadašnje škole u Podhranjenu, ali nakon što je Almedina pala sa stepeništa i teško se povrijedila, odlučili su se iseliti u drvenu baraku koju su izgradili u neposrednoj blizini. Prije godinu i po su dobili kontejner.

Oboje smo na birou i 145 maraka dječijeg doplatka su sva primanja koja imamo. Vidite kako su loši uvjeti, pogotovo zimi, kad je u pitanju kupanje, čišćenje, pranje garderobe. Pored kontejnera imamo mali potok gdje perem veš, na šporetu ga osušim da bi Almedina mogla svaki dan uredna i čista krenuti u školu. Kupamo je vani, u banjici. Duša me boli kad vidim da moja Almedina piše zadaću ispod baterije, jer ovo nam je jedino osvjetljenje. Sad u martu i Almedin će krenuti u predškolsku, rekla je majka Alisa Kratovac za Avaz.

Almedina već pet mjeseci trenira u Karate klubu “Holiday”, a uprava kluba ju je oslobodila troškova. Kako bi olakšali svakodnevnicu ovoj porodici, mnogi ljudi im povremeno donose sredstva za higijenu, pelene, garderobu i hranu.

Pomoć u rješavanju stambenih problema porodice Seferović obećao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, koji je Almedini uručao novčanu pomoć za nastavak školovanja. Takođe, gradonačelnik je obećao da će u naselju biti sagrađena zgrada i tako trajno biti riješeni problem četiri porodice koje žive u neadekvatnim životnim uslovima.

Alisa je za Avaz rekla da su je prijatelji već kontaktirali tražeći načina kako da im pomognu. Zbog toga su otvorili račun na koji se mogu uplatiti sredstva za pomoć ovoj porodici.

Račun broj 1322602015443424 otvoren je kod NBL banke na ime Alisa Kratovac.

(portal-udar.net)