Napad na imovinu novinara, Dodik sumnja da su sami iscenirali: PREDSJEDNIK STAVIO METE NA ČELO

330
Protest u Banja Luci (foto: BIRN))
Protest u Banja Luci (foto: BIRN))

Nakon što su u srijedu navečer oštećeni automobili novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače, kao i automobil portala Buka, banjalučki novinari, okupljeni danas ispred Palate Republike označili su  Milorada Dodika odgovornim za atmosferu linča prema novinarima i izrazili zabrinutost zbog mogućih napada na njih same i njihove porodice.

Aleksandar Trifunović, urednik Buke je rekao da ne može tvrditi da su ovo uradili ljudi sistema, ili po nalogu sistema, ali da je sistem u RS stvorio atmosferu da su neki novinari neprijatelji i da trebaju biti mete.

“Uznemiren sam. Do sada sam na udaru bio ja kao urednik portala i naš medij, ali ovo je prvi put da se nešto ovako dešava u blizini moje porodice. Sistem ohrabruje razne ekstremiste“, rekao je Trifunović.

Dodao je da policija jeste brzo reagovala i, srećom, postoji snimak na kojem se vide lica koja uništavaju automobile, ali da novinari koji nisu na liniji režima nemaju nikakvu zaštitu.

Novinar Blica Nikola Morača kaže da su mu u banjalučkoj policiji rekli da će sve učiniti da otkriju identitet napadača, ali da se osjeća ugroženo, posebno zbog porodice i djece

“Jedan od razloga napada je možda najavljeni, i od strane novinara kritikovani, zakon o kriminalizaciji klevete. Naravno tu je i izjava gospodina Dodika od juče gdje su novinari proglašeni ‘spodobama’, tako da ima mnogo stvari koje bi mogle uticati na ovo ponašanje nepoznate osobe“, rekao je Morača, od kojeg je policija prije nekoliko dana tražila da im otkrije identitet izvora, oduzevši mu telefon.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jučer je, komentarišući zahtjeve novinara da Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS-a koji, između ostalog, predviđa kriminalizaciju klevete bude povučen iz procedure, govorio o novinarima “kao spodobama i reketašima“. Posebno je etiketirao pojedine novinare kao one “koji brane klevetu i laž“.

Dodik je danas osudio napad na imovinu novinara, kazavši da očekuje od policije da razriješi slučaj, ali je ponovo targetirao pojedine novinare i medije. Dodik tvrdi da niko nema razloga da se plaši novog zakona.

“Nećemo razgovarati sa onima koji prave spektakle koji ne postoje, posebno sa onima kao Trifunović koji je novcem USAID-a kupovao najbolje automobile. U svakom slučaju, žao mi je zbog uznemiravanja njihove djece i apsolutno osuđujem to”, istakao je.

“Biće javna rasprava i svi ćete imati šansu da dođete. Ja sam spreman da sjednem sa svima vama i sa ovim bundžijama. Jedini način da se vodi javna rasprava jeste da imamo nacrt. To ništa upereno ni protiv jednog novinara, kako se pokušava predstaviti u javnosti“, rekao je Dodik, dodajući da postoje indicije da su novinari čija su vozila oštećena “i ovi oko njih sami iscenirali takvu aktivnost“.