Napad na novinare tretirati kao napad na službena lica

827

Predstavnici Kluba novinara Banja Luka zatražili su danas od novog saziva Narodne skupštine RS-a da hitno, na prvoj redovnoj sjednici, usvoje izmjene Krivičnog zakona RS, po kojima bi se napad na novinare i druge medijske radnike, tretirao kao napad na službena lica.

Da je većina stranka, zastupljenih u parlamentu obećala podršku ovoj inicijativi tokom predizborne kampanje, podsjetio je predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić.

Time bi se povećale kazne za napadače i takvi slučajevi brže procesuirali – dodao je Vukelić na konferenciji za medije uoči prve sjednice novog saziva entitetskog parlamenta.

Ukazao je da se u posljednje dvije godine u BiH dogodio jedna pokušaj ubistva, novinara Vladimira Kovačevića, te 11 fizičkih napada i 13 eksplicitnih prijetnji smrću medijskim radnicima.

Tražimo i od buduće vlasti na nivou BiH da hitno implementiraju Konvenciju UN-a o zaštiti i sigurnosti novinara, te preporuke Vijeća Evrope za sigurnost novinara – dodao je Vukelić.

Podijelili su poslanicima, od kojih očekuju podrškoj ovoj inicijativu, i značke na kojima piše “Stop nasilju nad novinarima”.

(FENA)