Nastavnik matematike ispisao historiju: Romski migrant izabran za vijećnika u Velikoj Britaniji

Nicu Ion postao je prvi romski migrant izabran u Velikoj Britaniji, osiguravajući lagodnu pobjedu laburistima sa 66% glasova

692
Nicu Ion

Usred drame koja se protekle sedmice odvijala u izbornoj noći u Velikoj Britaniji, jedan novoizabrani vijećnik u Newcastleu ispisao je historiju.

Nicu Ion postao je prvi romski migrant izabran u Velikoj Britaniji, osiguravajući lagodnu pobjedu laburistima sa 66% glasova.

Ovaj 41-godišnjak se 2012. godine sa porodicom preselio u Newcastle iz rodne Rumunije.

Radio je kao asistent u srednjoj školi u Newcastleu, a zatim je postao nastavnik matematike, prije nego što je odlučio da uđe u politiku i predstavlja nedovoljno zastupljene zajednice u ovom gradu.

Mnogo sam volontirao u migrantskoj zajednici u Londonu, posebno rumunskoj zajednici. Neki od njih loše govore engleski, nemaju informatičke vještine ili ne znaju svoja osnovna prava u Velikoj Britaniji. Shvatio sam da je kao volonteru zaista teško svima pomoći jer imate ograničeno vrijeme i imate svoje radne obveze. Želio sam se uključiti u lokalnu politiku i uključiti političare u podršku zajednici. Rumunska zajednica i zajednica istočnoevropskih migranata u Newcastleu se povećava, ali građansko sudjelovanje tih zajednica nije onakvo kakvo bi trebalo biti. Zato sam mislio da postoji potreba da se neko uključi i založi za zajednicu – rekao je Ion.

Još je najmanje jedan Rumun osvojio vijećničko mjesto na prošlosedmičnim izborima u Velikoj Britaniji, ali smatra se da je Nicu Ion prvi imigrant iz manjinske romske zajednice koji je izabran.

Kaže da želi biti glas svih u Elswicku (dio Newcastlea) i to ne samo rumunske ili istočnoevropske zajednice, prenijeli su britanski mediji.

Radeći u obrazovanju, znam da neke od mlađih generacija ne teže toliko da postanu uspješni i mislim da se time možemo pozabaviti pokazujući im neke pozitivne primjere onoga što možete postići vrijednim radom. Želim biti uzor – kazao je Ion.

(Portal Udar)