NEDŽAD JUSIĆ: Pandemija odgodila formiranje prve romske stranke u BiH

Pozvao je ljude da glasaju za nezavisne kandidate, obzirom da, kako je rekao, političke partije u svojim strateškim dokumentima nemaju niti jednu riječ o Romima, na osnovu analize koja je rađena 2016. godine

1180
Nedžad Jusić, Foto: Udar arhiva

Član Udruženja Roma „Euro-Rom“ i vijećnik u Gradskom vijeću grada Tuzla, Nedžad Jusić, izjavio je danas za portal Udar da je pandemija koronavirusa omela formiranje prve romske političke stranke.

Baš u vrijeme korone smo trebali da održimo osnivačku skupštinu i okupljanje. Nažalost, uredbama kriznih štabova to je bilo onemogućeno tako da nismo uspjeli formalno registrovati političku partiju, a nismo htjeli da radimo ništa mimo zakona – rekao je Jusić.

Dodao je da, iako se partija nije formirala, pokušali su utjecati na određeni broj Roma da se prijave kao nezavisni kandidati na predstojećim izborima, ukoliko glasanje bude održano.

Mi bismo voljeli da se izbori održe, da oni koji imaju podršku mogu zastupati svoje glasače u općinskim, odnosno gradskim vijećima. Nemamo još zvanične liste kandidata, ali prema mojim informacijama imamo oko 8 Roma koji su se prijavili kao nezavisni kandidati, ili preko udruženja za listu nacionalnih manjina. Moja je poruka da Romi trebaju da biraju te nezavisne kandidate koji će raditi za dobrobit i romske zajednice i zajednice iz koje dolaze, na osnovu potreba same romske zajednice a ne na osnovu potreba političke partije, čije bi bili marionete – naglasio je Jusić.

Također se zahvalio Centralnoj izboroj komisiji BiH koja je olakšala prijavu predstavnika nacionalnih manjina, pri čemu se nisu plaćale takse niti su bili potrebni potpisi kao što su trebali za prijavu drugih nezavisnih kandidata, tako da se svako mogao prijaviti da bude nezavisni kandidat.

Ukoliko napravimo analizu nekih vijećnika koji su u prethodnom mandatu bili ispred političke partije, skoro da ništa nisu uradili za svoju nacionalnu manjinu. A vijećnici iz reda nacionalnih manjina koji su ušli kao nezavisni kandidati su bili duplo ažurniji i vidi se konkretan rezultat na terenu u romskoj zajednici – istakao je Jusić.

Pozvao je ljude da glasaju za nezavisne kandidate, obzirom da, kako je rekao, političke partije u svojim strateškim dokumentima nemaju niti jednu riječ o Romima, na osnovu analize koja je rađena 2016. godine.

Jusić je također rekao da će se raditi određene aktivnosti vezane za edukaciju romskih birača o tome kako prepoznati kandidata za kojeg glasati.

Mislim da su Romi već i osviješteni kad su u pitanju politička varanja. Ja bih volio da se izbori održe, da imamo legalne, legitimne predstavnike nacionalnih manjina u općinskim i gradskim vijećima – zaključio je Jusić.

(portal-udar.net)