Nekoliko romskih porodica ostalo bez krova nad glavom nakon požara u Buća Potoku

Nastala šteta je ogromna i prema fotografijama iz zraka vidljivo je da je vatra uništila gotovo sve

1037

U velikom požaru koji je jutros zahvatio niz stambenih objekata (barake) u sarajevskom naselju Buća Potok na svu sreću nije bilo povrijeđenih. Požar je bez krova nad glavom ostavio oko 20 ljudi, među kojima je osmero djece.

Kako saznajemo, većina njih su Romi.

Odmah po saznanju za požar članovi Vlade i Skupštine KS su obišli taj lokalitet, a kako je izjavio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, poduzimaju se aktivnosti s ciljem interventne pomoći porodicama koje su ostale bez domova.

„Sreća u ovoj nesreći je da niko nije povrijeđen. Odmah smo kontaktirali smo Civilnu zaštitu, humanitarne organizacije, a Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS je pripremilo poseban program pomoći za djecu. U toku je nekoliko aktivnosti kako bismo pomogli ovim ljudima koji su u roku od samo sat vremena ostali bez ičega. Mi moramo, kao zajednica, da im pomognemo odmah. Vlada je odredila osobu koja će koordinirati sa Općinom Novi Grad, koja je također reagovala, u pogledu osiguranja smještaja i svih životnih potrepština, bilo čega što im je potrebno u ovom momentu. Uzeli smo kontakte od svih porodica, a u narednim danima ćemo tražiti dugotrajna rješenja“, izjavio je Forto.

Nastala šteta je ogromna i prema fotografijama iz zraka vidljivo je da je vatra uništila gotovo sve. Krovovi su izgorjeli u potpunosti, a vatrogasci su uspjeli spriječiti daljnje širenje vatre na susjedne objekte u naselju.

Općinski štab civilne zaštite u saradnji sa drugim nivoima CZ osigurat će alternativni smještaj za sve, te pokrenuti aktivnosti kako bi se u saradnji sa kantonalnim i federalnim institucijama u najskorijem periodu obnovili stambeni objekti stradali u požaru, kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se ovim povodom kazavši da će Grad Sarajevo na raspolaganje staviti sve svoje kapacitete i resurse.

Najavljeno je da će danas Vlada KS održati hitnu sjednicu povodom ove problematike gdje će se odrediti i interventna sredstva predviđena za ovakve situacije.

„Vlada KS će odrediti interventna sredstva predviđena za ovakve situacije, te koordinirati zbrinjavanje porodica koje su izgubile sve u ovom tragičnom požaru. Najvažnije je da nema stradalih osoba. Zahvaljujem profesionalnoj vatrogasnoj brigadi KS koja je uspjela zaustaviti širenje požara na ostali dio naselja“, kazao je nakon obilaska predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Za veliki broj građana koji se javljaju službi civilne zaštite koji iskazuju spremnost za pomoć u vidu hrane, odjeće i ostalog, informacije o tome gdje se i kada pomoć može dostaviti biće dostupne u narednim danima nakon što sve porodice budu smještene u alternativni smještaj.