Nenad Mirković: U Prnjavoru riješeno stambeno pitanje Roma

Prema Mirkovićevim riječima Udruženje Roma u Prnjavoru danas broji 139 članova iz 41 porodice. Sva djeca redovno pohađaju nastavu, kako osnovne tako iz srednje škole, a neki i fakultet

1263
Nenad Mirković

Udruženje Roma Opštine Prnjavor osnovano je 2004. godine sa ciljem unapređenja života i položaja Roma u toj opštini.

Od osnivanja do danas u Prnjavoru je mnogo urađeno po pitanju stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, obrazovanja Roma, kao i u oblasti zdrvstvene zaštite – kaže predsjednik udruženja Nenad Mirković.

Prema Mirkovićevim riječima Udruženje Roma u Prnjavoru danas broji 139 članova iz 41. porodice. Sva djeca redovno pohađaju nastavu, kako osnovne tako iz srednje škole, a neki i fakultet.  

Sva djeca redovno primaju stipendije za obrazovanje od grada: osnovci, srednjoškolci kao i mladi Romi koji idu na fakultet. Opština Prnjavor već punih 16 godina izdvaja sredstva za obrazovanje Roma – daje novac za kupovinu knjiga, kao i školskog pribora. Osim toga djeca su primala i od Socijalnog jednu godinu novac za kupovinu odjeće i obuće.  Imali smo mnoge projekta za djecu Roma kao što su projekti besplatna škola informatike, engleskog jezika, škola plesa, a takođe imali smo i svoj fudbalski klub. Na ovaj način uključujemo romsku djecu na razna događanja i edukativne radionice jednostavno da ih sklonimo se ulice, a istovremeno da se edukuju iz raznih oblasti – priča Nenad Mirković.

On ističe da je Prnjavor prva opština u svim zemljama regiona koje je završila stambeno zbrinjavanje 2016. godine.

Kada se uzme u obzir da u Prnjavoru ima 139 Roma, a napravljena je i obrađena 21 jedinica, možemo samo konstatovati da je mnogo urađeno na polju stambenog zbrinjavanja Roma, i sad u Prnjavoru svi Romi imaju riješeno stambeno pitanje – kaže Nenad Mirković.

Navodi i da je stanje u oblasti zdrvstvene zaštite Roma na zadovoljavajućem nivou.

-Što se tiče zdravstvene zaštite i tu nam pomažu mnogi. Imali smo saradnju sa donatorima, imali smo s zdravstvene radnike koji su bili na terenu preventivno radi tuberkuloze, HIV-a, zatim kontrole za žene kao što su pregledi dojke i grlića materice, papa testovi, kao i razne preglede za djecu – ističe Mirković.

Isto tako mnogo je urađeno u oblasti zapošljavanja, navodi dalje Mirković.

-Imamo oko 20 posto zaposlenih Roma i ne vjerujem da ima bilo koja opština ili grad u Bosni i Hercegovini taj procenat. Ali ono što je još bolja stvar jeste da radi oko 50% žena i 50 posto muškaraca tako da je rodna zastupljenost dobra. Tako da može reći da Romi u Prnjavoru dosta dobro žive. Opština nam izlazi u susret  u mnogim stvarima, u smislu materijalne i novčane podrške. Još bih mogao izdvojiti  da su se od 2016. godine oformilo još pet novih porodica, koje  već imaju i djecu i pokušavamo sada da u saradnji sa opštinom napravimo još pet objekata za te porodice – naglašava Mirković.

(portal-udar.net)