Nezaposlenost, korupcija, loše obrazovanje – glavni razlozi zbog kojih mladi odlaze

Nezaposlenost, visok stepen korupcije i loš obrazovni sistem, ostali su glavni razlozi zbog kojih mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu

1056
Foto: Udar

U organizaciji Paneuropske unije Bosne i Hercegovine i podršku Fondacijom Konrad Adenauer i Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, u Sarajevu je juče održana konferencija „Europske integracije kao prevencija iseljavanja mladih”.

Na konferenciji je učestvovalo oko stotinu mladih iz cijele BiH. Diskutovalo se o tome kakvu podršku mladima pruža država i kako potaknuti mlade na preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim segmentima društvenog života i rješavanju društvenih problema u BiH.

Glavna rasprava vodila se o mladima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslom i boljim životom negdje „vani”, te kako zadržati mlade u zemlji.

Franjo Topić iz Hrvatskog kulturnog društva napredak, kazao je da se najveći potencijal naše zemlje upravo nalazi u mladim ljudima.

-Približavanjem Europskoj uniji, mladima se nude nove prilike i mogućnosti u svim aspektima njihovih života, a koje uključuju razmjenu studenata zapošljavanje, mobilnost, zaštitu okoliša, ljudska prava te građanski aktivizam – rekao je Topić.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, kazao je da političari moraju poslati pozitivne poruke, da se bave tim problemom i odgovore na potrebe mladih ljudi. Umjesto negativne retorike,  dodao je Wigemark, potrebno je otvoriti jednu novu diskusija, debatu i uložiti mnogo truda i rada da bi se došlo do konkretnih mjera.

-Mišljenje EU koje je nedavno objavljeno jeste dobar osnov za početak te diskusije da se govori o stvarima koje se konkretno mogu poduzeti, naprimjer kako riješiti obrazovni, zdravstveni  sistem, stvoriti tržišnu ekonomiju, pripremiti zemlju zaista za članstvo u EU – rekao je Wigemark.

Nezaposlenost, visok stepen korupcije i loš obrazovni sistem, ostali su glavni razlozi zbog kojih mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu, zaključeno je na kraju konferencije.

(portal-udar.net)