NIŠ: Održan još jedan festival “Me sem Šaban”

Šaban je sa  „Crnim mambama  nastupao širom sveta. Želeći da u rodnom Nišu naprave festival posvećen velikanu romske muzike, festival je krenuo pre četiri godine

349
Bend "Crne mambe"

Festivalom „ Me sem Šaban“ koji je ove godine održan ispred Niškog kulturnog centra, nakon višemesečne pauze, počelo je festivalsko leto u Nišu. Iako uz  skromniji program nego inače, publika je uživala u pesmama legendarnog Šabana Bajramovića u izvođenju Crnih mambi kao i u muzici Nebojše i Sejdića.

Ova manifestacija koja je već postala tradicionalna, održava se u čast  85. godina od rođenja velikana romske muzike Šabana Bajramovića. Jedan od organizatora festivala i vođa benda Crne mambe, Nebojša Saitović Saita, podseća da je u Nišu  ceo jun posvećen Bajramoviću. Na dan njegove smrti 8. Juna podelili su humanitarnu opremu za niške osnovce.

Mi smo kao Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata Šabanov rođendan obeležili tako što smo uz pomoć organizacija “Anđeli čuvari” i “Operimo ruke – otvorimo srce” niškoj deci iz pet opština aparate za dezinfeskciju ruku, učila, igračke, garderobu, maske, didaktičke knjige – kaže Saita.

Šaban je sa  „Crnim mambama  nastupao širom sveta. Želeći da u rodnom Nišu naprave festival posvećen velikanu romske muzike, festival je krenuo pre četiri godine. Ove godine koncert je prvobitno najavljen kod spomenika na Keju, ali je lokacija naknadno promenjena.

Orkestar Nebojše Sejdića

Pokrovitelj manifestacije je opština Palilula.

Dok Šabanovu smrt kroz ovaj festival obeležavaju u Nišu gde je Šaban rođen, 16. april dan njegovog rođenja obeležavaju Saralije kada Teatar 55 organizuje koncerte.

(Portal Udar)