Niš: Otvoren Romski kulturni centar

Na otvaranju je izvedena multimedijalna predstava “Daje”, koju je osmislio novosadski umetnik Zoran Tairović. Specijalni gost predstave bila je prvakinja novosadske opere Nataša Tasić

1370
Foto: Saša Đorđević

Veče uoči Đurđevdana u Nišu je otvoren Romski kulturni centar. Prva nacionalna ustanova kulture Roma u Srbiji nalazi se u prostorijama nekadašnje zgrade Mesne zajednice 12. februar, preko puta glavne autobuske stanice i u blizini velikog romskog naselja.

Osman Balić (Foto: Saša Đorđević)“Romska kultura je prebogata i želimo da je predstavimo svima koji posete Niš”, rekao je direktor YUROM centra Osman Balić. “Centar smo otvorili u pravom trenutku, jer u Evropi neofašizam konstantno jača. Zato je Srbiji, ali i regionu ovakva ustanova neophodna. Ovaj kulturni centar otvoren je  za sve građane i raspoloživ svima kojima je potreban prostor za pozitivno društveno delovanje”, ističe Balić.

Centar su svečano otvorili predsedstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i grada Niša.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ne krije da je zadovoljstvo kako kaže veće, jer su otvorili Centar na koji su Romi u Srbiji decenijama čekali. „Iako nije ubičajeno da lokalne samouprave na ovakav način pomažu manjine, mi gledamo svoju kuću i radimo ono što se od nas očekuje, da budemo ljudi, da budemo jednaki, da se pomažemo i da zajedno stvaramo uslove koji će omogućiti ukupan razvoj zajednice i našeg grada“, istakao je gradonačelnik Niša.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić kaže da su Nacionalni saveti po zakonu dužni da se bore za bolju kulturnu vidljivost i očuvanje identiteta naroda koji predstavljaju. “Ovaj Centar je prva ustanova kulture koja je osnovana od Nacionalnog saveta Roma, a nameravamo da slične ustanove otvorimo u još nekoliko gradova”, ističe Nakić.

Na otvaranju je izvedena multimedijalna predstava “Daje”, koju je osmislio novosadski umetnik Zoran Tairović. Specijalni gost predstave bila je prvakinja novosadske opere Nataša Tasić. Ona ističe da će ovaj Centar doprineti da se romska kultura vidi širom sveta što je važno, jer su Romi vekovima inspiracija umetnicima a njihova kultura je mnogo više od trbušnog plesa.

Planirano je da se u Centru napravi romski arhiv, biblioteka, dokumentarni centar, pozorišni ansambl. Osman Balić posebno ističe formiranje dokumentacionog arhiva u kome će evidentirati nečovečne postupke prema Romima tokom istorije, ali savremene ksenofobične napade.

“Istorijska istina je da niko nije odgovarao za zločine prema Romima. Za Jevreje da, ali za Rome niko. Čak ni na Nirnberškom procesu nisu spominjali Rome, a oni su posle Jevreja najviše stradali u Drugom svetskom ratu. Taj anticiganizam je u međuvremenu stasao kao antisemitizam”, kaže Balić. “Dok govorimo o sakupljanju dokumentacije o stradanju Roma tokom istorije, ne smemo da ne pomenemo teror koji Romi doživljavaju u susednoj Bugarskoj. Tamo se pripremaju izbori za Evropski parlament a maksima im je napad na Rome kako bi dobili izbore. Međunarodne organizacije ne reaguju na svakodnevne napade, čak ni Svetska organizacija ne reaguje kako treba. Mi ćemo praviti liste anticiganista, kako bi ostali upamćeni ksenofobi 21. veka”, kaže Balić .

Za adaptaciju ove ustanove kulture iz budžeta grada izdvojeno je oko 3 miliona dinara.

The gallery was not found!

 

(portal-udar.net)