Niš pokrenuo uslugu “Na putu ka svratištu” za djecu koja se nalaze na ulicama

603

Poslije više godina Niš je pokrenuo uslugu ,,Na putu ka svratištu“ za djecu koja se nalaze na ulicama ovog grada u Srbiji, a trenutno ih ima više od 70. Trenutno funkcioniše Svratište za djecu u okviru Romskog kulturnog centra gdje dnevno prođe između 20 do 30 mališana.

Najveći problem je što ta djeca nemaju lična dokumenta i nisu u sistemu zdravstvene zaštite. Grad Niš pokušaće u narednom periodu da riješi ovaj problem, kazala je zamjenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

„Naš prvi zadatak je da uspostavimo komunikaciju sa biološkim roditeljima ili starateljima ove djece jer je zanemarivanje djece krivično djelo po Zakonu o porodici. Posredovanje između roditelja i djece je nužnost da bismo ovu djecu sklonili sa ulice“, kaže Dušica Davidović koja ističe da na ulicama ima i više od 78 djece.

Najveći problem je kako navodi Davidović što ta djeca nemaju svoja lična dokumenta i nisu u sistemu zdravstene zaštite.

„Većina te djece nemaju lična dokumenta niti su evidentirana u Domu zdravlja kod svog odobrenog ljekara. Prioritet je edukovati djecu, skloniti ih sa ulice, uključiti ih u obrazovni sistem i pružiti im adekvatnu zdravstvenu zaštitu“, kazala je.

Između 20 i 30 mališana dnevno posjeti Svratište u Romskom kultunom centru. Davidović naglašava da se djeca koja tu dolaze edukuju, pruža im se zdravstena njega i dobijaju obrok.