Niš: Radionice za buduće krojače i krojačice u RKC

Novi rok za prijavljivanje je 25. januar 2020. a poziv vazi za sve građane Niša. Dodatne informacije mogu dobiti putem telefona 018 4216456 i 018 4246940.

2225
Foto: Print screen Belle Amie TV

U Niškom romskom kulturnom centru u toku su radionice krojačkog zanata. Obuke pohađaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, Romi i zatvorenici niškog Kazneno-popravnog zavoda, osuđeni za lakša krivična dela.

Kada je pre više od pola godine otvoren, želja osnivača Romskog kulturnog centra bila je da ova ustanova bude dostupna svima. Nisu hteli da je posećuju isključivo Romi, već da i većinsko stanovništvo koristi njihove resurse. Želeći da iskoriste prostor i pomognu nezaposlenima, pokrenuli su obuku za krojače. Ova vrsta edukacije, organizovana  je u saradnji YUROM centrom, Ligom 33 i humanitarnom organizacijom  Help.

Dvadesetjednogodišnja Sabrina Saiti  do sada nije tražila posao. Zahvaljujući predanom radu i trudu, za samo mesec dana naučila je da šije radna odela, kuvarske kapi i da kroji. Nada se da će dovoljno da se izvešti i otvori svoj krojački salon, nakon što završi obuku. Svakog dana dolazi na obuke, uči nove stvari.

Tokom podneva kurs je organizovan za  muškarce i žene polaznike koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, i koji su prošli neophodne testove. Tokom prepodneva, šnajderaju se uče  i zatvorenici  niškog Kazneno-popravnog zavoda, osudjeni za lakša kivična dela. Radionica je  otvorena i za ostale socijalno ugrožene stanovnike  Niša.

“Pre početka treninga, svi polaznici prošli su neophodna testiranja na birou za zapošljavanje. Organizovali smo ozbiljan projekat i doveli najstručnije predavače, majstore zanata koji su obučeni da prenesu tehnike rada”, kaže Svetislav Jovanović iz Romskog kulturnog centra.

Zahvaljujući donaciji Helpa-a, opremili su prostor, pa će ove mašine služiti za obuku korisnika i ubuduće, ističe Jovanović i naglašava da već imaju kandidate i za naredni ciklus obuke.

“Kurs je osmišljen tako da po završetku takoreći dobijemo kompletne šnajdere, obučene da koriste mašine, kroje ali i kreiraju. Svakog dana od ponedeljka do petka obuka traje četiri sata. Kako su poslodavci u Nišu upoznati sa ovim kursom, već se javljaju zainteresovani iz tekstilne industrije koji žele da  zaposle naše polaznike. Neki će pokrenuti sopstvenu delatnost, drugi će kod poslodavca. Najvažnije je da će svi dobiti realnu šansu da unovče znanje i trud”, naglašava Jovanović.

Dodaje da u Nišu tekstilna industrija ima budućnost i da će polaznike uputiti kako da konkurišu za sredstva podrške kod Helpa,

 “U planu je i otvaranje socijalne ženske zadruge. Osmislili smo da udružimo desetak zainteresovanih polaznica, jer će na taj način lakše moći da konkurišu za veću sumu. Režije i birokratija večiti su kamen spoticanja početnika u biznisu. Zato želimo da udružimo one koje žele da rade i da im pomognemo da uplove u preduzetničke vode i zadrugarstvo”, kažu u Romskom kulturnom centru.

Nevladina organizacija Help obezbedila je svu potrebnu opremu. Donirali su sredstva i za uređenje prostora, a polaznicima obuke plaćaju i topli obrok i mesečnu karticu.

Iz HELPA kažu da su prepoznali napore i želju ljudi koji vode Romski kulturni centar da pomognu svojim sunarodnicima, ali i svim sugrađanima.

„Nakon izvršenih građevinskih radova u prostoru je instalirana mini proizvodna linija za krojenje i šivenje i to krojačkim stolovima i mašinama za šivenje sa više operacija, a obezbeđeni su i grejanje i klima uređaj. Obuke izvode profesionalni mentori koji organizuju celokupnu aktivnost i prate realizaciju, kao i profesionalni i lični napredak svakog od polaznika. Cilj ovih radionica da se nezaposlenima omogući bolja pozicija na tržištu rada sa većim izgledima za zapošljavanje i samozapošljavanje“, ističu u HELP-u.

“Polaznici dobijaju važeće Sertifikate koje izdaje OXFORD, a nakon uspešno završene obuke imaju priliku da apliciraju za grantove u opremi za pokretanje sopstvenog biznisa“, kažu u Udruženju LIGA 33. Ističu da su uslovi za polaznike odlični, pa ih nije iznenadila velika zainteresovanost i kod romske i kod većinske zajednice. Nije bilo predrasuda oko zajedničke obuke i korišćenja Romskog kulturnog centra, jer svi imaju isti cilj – da napuste biro i da postanu konkurentni na tržištu rada, dodaju iz u ovog Udruženja.

Ukupna vrednost podrške radionici za krojenje i šivenje u okviru RKC-a kroz Helpov projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila“iznosi  više od četiri miliona dinara. Prvi kurs šivenja trajaće do februara, kada će biti raspisan  konkurs za drugu grupu polaznika.

Novi rok za prijavljivanje je 25. januar 2020. a poziv vazi za sve građane Niša. Dodatne informacije mogu dobiti putem telefona 018 4216456 i 018 4246940.

(portal-udar.net)