Njemačka: Netrpeljivost prema Romima u predizbornoj kampanji

1452

U Njemačkoj se 24. septembra održavaju izbori za novi saziv Bundestaga. To je prilika za Angelu Merkel da osvoji još jedan mandat. U isto vrijeme, u Njemačkoj, ali i drugim zemljama Evrope, sve više jačaju nacionalističke partije koje otvoreno pokazuju mržnju i netrpeljivost prema drugim etničkim skupinama.

Primjer koji trenutno  okupira pažnju medija u regiji Bayern (i šire), upravo je slučaj Nacionalne demokratske stranke Njemačke (NDP), koja koristi otvorenu diskriminaciju na svojim izbornim plakatima, kako bi osvojila glasove na predstojećim izborima.

Ovaj slučaj naišao je na ogromamno negodovanje zajednice Sinta i Roma. Grad Ingolstadt, prema uvjerenju Centralnog vijeća njemačkih Sinta i Roma, krši Konvenciju Ujedinjenih nacija protiv rasizma zbog neuklanjanja izbornog plakata Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NDP).

“Plakat sa sloganom “Novac za baku umjesto Sinte i Rome” (njemački: Geld für Oma statt für Sinti und Roma) ugrožava manijske zajednice Sinta i Roma”, izjavio je predsjedavajući Centralnog Savjeta Romani Rose, te dodao da se krši Konvencija Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina.

“S obzirom na pojavu novog i potencijalno nasilnog nacionalizma u Njemačkoj i Evropi, moraju biti jasno izvučene pouke iz prošlosti. Kleveta i isključenje manjina u općinama i sudovima  je neprihvatljiva. Upravo ovakvi napadi na manjine ciljano napadaju i središte naše demokratije i naš sistem vrijednosti u Njemačkoj i Evropi, upozorio je Rose.

Gradska uprava Ingolstadta u međuvremenu je podnijela krivičnu prijavu na izborni plakat i oštro osudila ovaj slučaj. Međutim, s pravnog gledišta, situacija je protumačena drugačije.

Sud je utvrdio da nema elemenata krivičnog djela “Volksverhetzung” i da slogan na plakatu prema riječima sudija, “pokriva osnovno pravo na slobodu izražavanja”.

(portal-udar.net)