Notre Dame ima veliki značaj za Rome u Evropi

1873

Međunarodna unija Roma (Union Romani) je u svom saopštenju za medije istakla da 14 miliona Roma koji žive u svijetu, a pogotovo 10 miliona u Evropi koji su ciljna grupa organizacije, su duboko ožalošćeni tragedijom uzrokovanom požarom koji je uništio crkvu Notre Dame u Parizu. Kako se ističe, katedrala, koja je simbol evropske hiljadugodišnje kulture, također je simbol svjetske romske zajednice. „Notre Dame je najpouzdanija referenca prisutnosti Roma u Francuskoj. Naši ljudi, čija je kultura uništavana od dolaska u Evropu, je zahvaljujući prvom pisanom navodu naše prisutnosti u Francuskoj od pisca Maître Nicolasu Versorisu jasno istaknuta. On je napisao Journal d’un bourgeois de Paris sous François Ier. što ukazuje 1427. godine na prisutnost romskih porodica u kapeli sv. Denisa unutar Notre Dame“, kaže se u saopštenju.

Također, navodi se dalje, želimo istaknuti izuzetan doprinos koji je Victor Hugo dao otkrivanju našeg postojanja u Francuskoj sa romanom Notre Dame iz Pariza. Katedrala koja je danas spaljena dio je romske najljepše istorije.

U ime predsjednika Romske međunarodne unije Normundsa Rudevicsa, želimo izraziti našu najjaču solidarnost sa francuskom državom i velikim vjerskim i kulturnim spomenikom, navodi se u saopštenju Union Romani.