Novi dom dobilo 18 porodica iz kolektivnog centra u Sapni

Useljavanjem u nove stambene jedinice stambeno-poslovnog objekta u općini Sapna, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 18 porodica

1142
Tekst: Anisa Mahmutović, Foto FENA/Anisa Mahmutović

Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović izrazio je zadovoljstvo nakon što je danas u toj općini otvoren prvi stambeni objekt sagrađen u okviru projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja.“

Useljavanjem u nove stambene jedinice stambeno-poslovnog objekta u općini Sapna, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 18 porodica.

Posebno zadovoljstvo je da ćemo naših 18 porodica uvesti u novi dom. Naše porodice koje će se danas useliti ovdje dobile su stambene jedinice koje su u centru Sapne kako bi im u blizini bili škola, zdravstvena ustanova i sve što je potrebno za normalan život – rekao je načelnik Mahmutović.

On je posebnu zahvalnost izrazio federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću na trudu i ulaganju u razvoj Sapne.

Ministar Ramić, koji je prisustvovao svečanosti uručenja ključeva budućim korisnicima, istakao je da je dobra saradnja i ažurnost općine Sapna u pribavljanju potrebnih dozvola i drugih obaveza značajno unaprijedila realizaciju ovog projekta u Sapni.

Izrazio je zadovoljstvo što su simbolično, prvog dana ramazana, uselili korisnike koji sada imaju adekvatan smještaj izgrađen po evropskim standardima.

Vlada Federacije za ovaj projekt je izdvojila oko 1.150.000 KM, ostalo je kontribucija općine Sapna u vrijednosti zemljišta, dozvola koje su oni dodjeljivali i nakon toga će oni po sporazumu kojeg su potpisali zatvoriti kolektivni centar i nadam se srušiti te objekte, a nadam se i da ćemo u objekat koji se gradi pored ovoga iz regionalnog stambenog programa useliti i druge korisnike – istakao je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementator je projeka “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” u cijeloj FBiH.

Na području FBiH u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekata za jedanaest podprojekata koji se realiziraju na području Grada Mostara, Grada Goražda, Grada Zenice, općinama Velika Kladuša, Čelić, Tešanj, Donji Vakuf, Jablanica, Konjic i Pale Prača s ukupno 258 stambenih jedinica. U šest općina i gradova na području FBiH do sada je izgrađena 271 stambena jedinica i rekonstruisano 26 stambenih jedinica. Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje novih i sanacija postojećih objekata za još šesnaest podprojekata – zaključuje Ramić.

Svečanosti u Sapni prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, koji je kazao kako su nakon 26 godina porodice konačno dobile su krov nad glavom.

Izgradnjom ove zgrade i njenim otvaranjem zatvorit će se svi kolektivni i alternativni smještaji na području općine Sapna i ovo je jedan od dobrih primjera saradnje svih nivoa vlasti u BiH – dodao je Lučić.

(Portal Udar)