Novi početak za 10 romskih porodica u Modriči

1821

U okviru projekta Akcija Roma, izgrađene su dvije nove zgrade za 10 romskih porodica, što predstavlja ukupno 10 zgrada sa 68 stanova za najugroženije romske porodice u općini Modriča.

Na otvaranju ovih novizgrađenih zgrada, prisustvovali su mnogi predstavnici javnih institucija i organizacija, vršilac dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Europske unije u BiH Gianluca Vannini, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH (HWA) Suzana Jašarević, regionalni direktor za jugoistočnu Evropu – Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) Elmir Bojadžić, zamjenik načelnika Opštine Modriča, Nikola Savić sa saradnicima, direktori javnih preduzeća  i korisnici.

„Drago mi je što sam danas ovdje u ime Evropske unije i što možemo predati ključeve korisnicima. Već smo predali ključeve za 46 porodica na različitim lokacijama u zemlji. Ovaj projekat se nastavlja, a njegova vrijednost je oko 5 miliona eura. Istakao bih veoma kvalitetnu saradnju sa opštinom Modriča, sa načelnikom i zamjenikom, jer bez njih ovaj projekat ne bi bio uspješno realizovan. Evropska Unija podržava zaštitu manjina“, rekao je Vannini.

Modriča je jedna od devet lokalnih zajednica u projektu koja snažno podržava socijalnu inkluziju Roma. Općina aktivno učestvuje u implementaciji projekta sa sufinansiranjem i obezbjeđivanjem  zemljišta za izgradnju, svim potrebnim dozvolama i priključcima na infrastrukturu.

Projekat koji pruža podršku ugroženim romskim porodicama u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera, finansira Evropska unija u iznosu od 2,5 miliona eura, a sufinansiraju lokalne vlasti u iznosu od 640.000 KM.

„Koristim ovu  priliku da se zahvalim Evropskoj uniji, organizaciji Hilfswerk i  ASB koji su pomogli provođenje ovog projekta. Nastojaćemo  da zajedno sa Evropskom unijom i svim donatorima koji mogu pomoći riješiti socijalna pitanja kada je u pitanju romska populacija. Opština Modriča je sufinansirala projekat  sa oko 20 procenta, iznosom od oko 84.000 KM. Ukupan projekat je vrijedan oko 490.000 KM“, rekao je zamjenik načelnika Nikola Savić.

Svoju zahvalnost Općini Modriča, donatorima i drugim sudionicama uputio je i jedan od korisnika ovih stanova, kazavši da je ovo za njih novi početak.

„Zahvalio bih se donatorima, opštini Modriča, Centru za socijalni rad i načelniku Krekiću koji su nam obezbijedili krov nad glavom. Ovo je za nas novi početak“, rekao je korisnik Emrah Osmanović.

U okviru projekta će biti sagrađeno ili obnovljeno 140 stambenih jedinica , a rekonstruisane su ukupno 72 stambene jedinice. Projekat implementira Hilfswerk Austria International u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i udruženjem Kali Sara – RIC, kako je navedeno na službenoj stranici Općine Modriča.

(portal-udar.net)