Novi Sad: Zamijenjena tabla kod spomenika sa uvredljivim nazivom “Cigani”

782

Uoči obilježavanja 80. godišnjice Novosadske racije, danas je na Keju u ovom gradu u Srbiji otkrivena tabla sa zamijenjenim spornim nazivom romske nacionalne manjine.

Tabla je promijenjena nakon inicijative koju je pokrenulo više romskih udruženja, među kojima su Vojvođanski romski centar za demokratiju, romska udruženja iz Subotice, Novog Sada, Bečeja, Beograda i Zaječara.

„U južnoj Bačkoj januara 1942. godine sprovodeći politiku genocida, mađarski okupatori uz učešće izvjesnog broja domaćih Mađara, šovinizmom zatrovanih, sproveo je raciju i izvršio masovni pokolj oko četiri hiljade nevinih žrtava, Srba, Jevreja, Roma i drugih i bacio ih pod led Tise i Dunava“, napisano je na zamijenjenoj ploči.

„Nažalost, u vrijeme kada su postavljene table nije postojala svijest i nije se vodilo računa o tome da li pojedini nazivi vrijeđaju pojedince ili cijeli narod. Danas u potpunosti podržavamo stav Roma da riječ ‘Cigan’ predstavlja pogrdan naziv i da ga treba zamijeniti. Novi Sad je multikulturalna sredina i takav će biti uvijek. Poštovanje različitosti kulturnog identiteta mnogih zajednica i naroda od suštinskog su značaja za ovo podneblje. Po tome je uostalom i specifično,“ istakla je zamjenica predsjednice gradskog parlamenta Kristina Karaić.

Aleksandar Jovanović iz Vojvođanskog romskog centra za demokratiju kazao je da Racija ne treba da se zaboravi, te da svi treba da pamtimo i učimo iz grešaka, i naglasio da je naziv „Cigan“, koji je upotrijebljen u prethodnoj verziji teksta pogrešan, ali da je u to vrijeme bio dio aktuelnog diskursa.

„U pitanju je istorijski momenat za romsku zajednicu, jer kada svi stanemo pored ove ploče znaćemo da riječ ‘Cigan’ ne treba koristiti u komunikaciji već treba da se govori da smo Romi. Moramo zajedno da radimo na multikulturalnosti, toleranciji i poštovanju“, istakao je Jovanović.

Zvanično obilježavanje 80. godišnjice Novosadske racije održaće se u nedjelju na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica“.

Podsjetimo, ovog mjeseca se navršava 80 godina od krvave fašističke racije kada je više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma, i drugih stanovnika ubijeno u Novom Sadu u januaru 1942. godine i bačeno pod led Dunava.

Spomenik “Porodica” otkriven je 1971. godine, a kompleks je 1992. godine dopunjen sa još 78 bronzanih ploča sa imenima žrtvama, simbolima i informativnim tekstom