Novi stanovi za 20 izbjegličkih porodica u Kaknju

U zgradu će biti smještena raseljena lica i izbjeglice, a gradnja je realizirana u okviru Regionalnog stambenog programa - RSP, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

1371
Svečano otvaranje završene zgrade (foto: Općina Kakanj)
Svečano otvaranje završene zgrade (foto: Općina Kakanj)

Dvadeset izbjegličkih porodica u Kaknju dobilo je ključeve stanova u zgradi socijalnog stanovanja.

U zgradu će biti smještena raseljena lica i izbjeglice, a gradnja je realizirana u okviru Regionalnog stambenog programa – RSP, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Svečanosti na kojoj su dodjeljeni ključevi prisustvovali su, među ostalim, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johhann Sattler, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, predsjedavajući Zastupničkog doma Paramenta FBiH Mirsad Zaimović, načelnik Kaknja Aldin Šljivo, predstavnici OSCE-a i drugi.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johhann Sattler, šef delegacije Evropske unije u BiH izrazio je posebno zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju, jer se radi o posebno ranjivim kategorijama koji će danas dobiti krov nad glavom.

“Evropska unija učestvuje u mnogim projektima i programa, ali ovo je meni posebno drag jer se radi o nečemu vrlo konkretnom. Danas ćemo dati krov nad glavom porodicama koje su ovo dugo čekale, ovo eu stanovi za one koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva”, kazao je Sattler.

Načelnik Kaknja Aldin Šljivo je u obraćanju prisutnima kazao da je ovo novi koncept socijalnog zbrinjavanja u Kaknju.

“Ovo je lijepa i radosna vijest za nas Kakanjce. Mislim da je ovo značajan projekt za naše sugrađane. Ovo je novi koncept socijalnog zbrinjavanja jer smo u proteklim godinama pokrenuli tu ideju, ali se odnosilo na romsku populaciju. Proširujemo tu ideju i na raseljena lica i izbjeglice. Ovim pokazujemo spremnost i organizovanost da međunarodna sredstva uložimo u našu općinu”, pojasnio je Šljivo.

Esad Ćerimović 28 godina je proveo u izbjegličkim kampovima od Han Pijeska, Žepe, Srebrenice, Tuzle, Zenice, a danas su mu uručeni ključevi sigurnog krova nad glavom.

“Hvala svima što ste uveličali ovaj dan koji će svim stanarima značiti. Hvala načelniku Općine Kakanj i ministarstvima te predstavnicima međunarodnih organizacija. Ovo je fin doživljaj i nakon 28 godina smo pronašli mir. Nakon svih tih izbjegličkih kampova pronašli smo trajno rješenje. Ne mogu da vjerujem da se dešava ovo, kao da sanjam”, izjavio je Ćerimović.

Ukupna vrijednost zgrade iznosi 1.420.897, 53 KM, a učešće Općine Kakanj u projektu iznosi 374.584,40 KM.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Općina Kakanj je posebno aktivna u projektima izgradnje stambenih objekata za socijalne kategorije. Proteklih godina izgrađeno je sedam zgrada za romske porodice.