Novi val virusa u Evropi, Romi opet najugroženiji

Broj infekcija u romskim zajednicama je nepoznat, jer nisu testirani i ne pružaju im se informacije o tome kako postupiti u slučaju sumnje na korona virus, navodi se u istraživanju mreže Euractive

544
Foto: Ilustracija

Romi, najveća evropska etnička manjina, doživjeli su šokantan nivo institucionalnog rasizma i diskriminacije širom Evropske unije za vrijeme lockdowna u proljeće, uključujući i optužbe za širenje virusa. Iako su tokom drugog vala korona virusa manje stigmatizirani, njihovi socijalni problemi nisu se posebno poboljšali.

U Italiji je drugi val virusa teže pogodio romske zajednice, povećavajući njihovu socijalnu isključenost, rekao je za Euractive Carlo Stasolla, predsjednik Associazione 21 Luglio, neprofitne organizacije koja pomaže ljudima i društvenim grupama koje su marginalizirane.

Stasolla je kazao da vlada nije promijenila svoj pristup problemima s kojima se suočavaju romske zajednice između prvog i drugog vala. Donesene su samo male lokalne inicijative, uglavnom za distribuciju hrane. Ne postoji zaštita za one koji su izgubili posao ili prihode, kao ni kontrola zdravstvene situacije u kampovima.

Broj infekcija u romskim zajednicama je nepoznat, jer nisu testirani i ne pružaju im se informacije o tome kako postupiti u slučaju sumnje na korona virus, navodi se u istraživanju mreže Euractive.

Obrazovanje također predstavlja problem, a romska djeca su često bila zadnja koja su krenula ponovo u školu u jesen. Ona su teško mogla pratiti online nastavu, jer u kampovima često nema interneta, pa mnoga djeca jednostavno nisu prisustvovala časovima.

O ovom problemu, kada je u pitanju naša zemlja, portal Udar je ranije pisao. Mnoga romska djeca u BiH su se također suočila s novim problemima na početku školske godine, obzirom da nisu imali adekvatne uslove za praćenje online nastave, poput interneta, uređaja isl.

Vlasti u BiH, a tako i širom Evrope, malo su učinile za ranjive zajednice.

Kako je kazao sociolog Gelu Duminica, izvršni direktor fondacije za razvoj zajednice Agenția Impreunam iz Rumunije, romska djeca su ranije imala loše obrazovanje, a sada ga nemaju nikako.

Pitanje obrazovanja često se postavlja u srednjoj i istočnoj Evropi, a dva izvještaja Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) objavljena jučer ističu potrebu za povećanim naporima za integraciju romske djece u škole u Slovačkoj i Češkoj.

Romi u Rumuniji su često bili optuživani za širenje korona virusa, a generalno je stav prema Romskim zajednicama i u ovoj zemlji bio negativan.

Iako je broj zaraženih i smrtnih slučajeva od COVID-19 znatno veći u jesen nego što je bio u proljeće, odnos prema Romima je blaži, ali zajednice u nepovoljnom položaju jednako su bespomoćne i njihova ekonomska situacija je i dalje očajna.

Mnogo su se smanjile aktivnosti poput sakupljanja sekundarnih sirovina, metala, a muzičari su potpuno bez posla – rekao je Duminica.

Drugi val korona virusa ponovo je pogodio Rome na isti način kao i u proljeće. Ugrožene zajednice jednako su nespremne da se nose s ekonomskim i socijalnim utjecajem. Mnogi i dalje žive u nehumanim uslovima, bez struje i vode.

Iako su mjere kriznih štabova znatno blaže u odnosu na proljeće, pandemija korona virsa i dalje usložnjava problem s kojim se bore Romi, poput zdravstvenog osiguranja kojeg mnogi nemaju isl.

(portal-udar.net)