Obdanište u Kaknju od aprila će koštati samo 50 KM

1724
Foto: Ilustracija

Općinsko vijeće Kakanj donijelo je odluku da se od mjeseca aprila usluge obdaništa “Mladost” plaćaju samo 50 KM, kako bi usluge ove Javne ustanove, bile dostupne svim građanima sa cjelokupnog područja općine Kakanj.

Dosadašnje cijene usluga obdaništa “Mladost” bile su 125 i 150 KM, u zavisnosti od uzrasta djece, a namjera Općine Kakanj je da se napravi cijena koja će biti prihvatljiva i za građane sa malim porodičnim mjesečnim primanjima.

Imajući u vidu ograničenost kapaciteta biće objavljen javni poziv za upis djece u obdanište, a nadležna općinska služba će refundirati razliku u cijeni smještaja djece.

„Obzirom na ograničenost kapaciteta i ograničen broj djece koja mogu biti primljena u kakanjsko obdanište definisani su kriteriji po kojima će se provoditi procedura prijema djece“, ističu iz nadležne općinske službe.

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost” Kakanj, u skladu sa svojim mogućnostima i iskazanim potrebama porodica za različitim programima predškolskog odgoja i obrazovanja, na zahtjev roditelja, odnosno staratelja vršit će upis djece predškolskog uzrasta prema određenim kriterijima i utvrđenom prioritetu za upis.

Ovi kriteriji podrazumijevaju niz tačaka kojima se utvrđuje osnov korištenja za brojne socijalne kategorije, a prednost pri upisu u okviru planiranog broja slobodnih mjesta ostvaruje dijete s većim brojem bodova.

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost” Kakanj će izuzetno za upis tokom marta dati prednost djeci koja već koriste usluge vrtića, zatim djeci s teškoćama u razvoju, koja ne podliježu postupku bodovanja, te djeci koja žive u iznimno teškim socijalnim i zdravstvenim prilikama, koja takođe ne podliježu postupku bodovanja.

Ovo je prilika i za djeca slabijeg imovinskog stanja, koja do sada nisu imala priliku pohađati obdanište.

Kakanj je već uveliko poznat po tome što brine o svojim stanovnicima i pruža podršku svim kategorijama stanovništa, od podsticaja za mlade poduzetnike, preko gradnje kuća za Rome, do otvaranja muzeja, te podrške sportskim kolektivima.

(portal-udar.net)