Obilježen Dan općine Visoko

1468

Polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOR-a, Spomen obilježju šehidima, te polaganjem cvijeća na Trgu žrtava genocida u Srebrenici i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježen je Dan općine Visoko.

Predsjedavajući Općinskog vijeća, Bajro Fejzić, u svom obraćanju, napravio je kratak osvrt na bogatu historiju i značaj trgovačkog grada Visoko u kraljevini Bosni. Pomenuto je i ono najvažnije – Povelja Kulina bana o slobodnoj trgovini sa Dubrovčanima napisan 29. augusta 1189. godine – datum koji se danas obilježava kao Dan općine Visoko.

Ono o čemu danas posebno treba da govorimo je duh zajedništva i suživota koji moramo vratiti u Visoko u mnogo većim kapacitetima nego što je to do sada bio slučaj. Nije prirodno da smo svi iste vjeroispovjesti, boje kože, niti istih političkih predznaka. Dobro je da budemo različiti i da te različitosti njegujemo, ali nikako ne smijemo dozvoliti da te različitosti budu prepreka našem daljem razvoju –  istakla je Načelnica Općine Visoko, mr.sci. Amra Babić.

Realizacija starih i planiranje novih projekata

Istaknuti su mnogi projekti koji su uspješno realizirani i koji će tek biti realizirani u bliskoj budućnosti, čime se Visoko uvrštava u red najnaprednijih općina na području Bosne i Hercegovine.

Nedavno smo započeli sa realizacijom Projekta vodosnabdjevanja za 12.000 naših sugrađana i sigurna sam da ćemo imati snage da taj Projekat dovedemo do kraja. Večeras otvaramo pješački most Luke – Ozrakovići, koji je zaista impozantan, a ovih dana završavamo i asfaltiranje u najudaljenijim selima, u koja nismo nikada dolazili i izvodili radove – izjavila je Babić.

Na kraju, ona je iskoristila Dan općine da pozove sve građane da aktivno sudjeluju u javnom životu.

Dan općine koristim kao priliku da sve građane pozovem da aktivno učestvuju u javnom životu, naše privredne kolektive i Udruženja, te sportske kolektive, također, pozivam da svojim radom i rezultatima nastave afirmaciju općine Visoko na nivou BiH, ali i puno šire, na međunarodnom planu, želim da našim prijateljima kažem da su vrata Visokog uvijek otvorena i da politika koju Visoko promovira već nekoliko godina jeste politika stvaranja prijatelja. Svima vama čestitam Dan općine – 29. avgust sa željom da sve naredne dane dočekujemo zdravi, živi, veseli i u boljem ambijentu – izjavila je u svom obraćanju Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić.

(portal-udar.net)