Obilježen Dan romskog jezika u Bijeljini: KOLIKO JEZIKA ZNAŠ, TOLIKO SI BOGAT

618
Foto: UDAR

Danas je Udruženje za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak” iz Bijeljine obilježilo Svjetski dan romskog jezika kroz okrugli sto sa institucijama, NVO i mladim Romima. U okviru okruglog stola održana je prezentacija o samom značaju jezika sa akcentom na značaj romskog jezika za romsku zajednicu.

Govorilo se i o obavezama poštovanja Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, i kako je ova oblast regulisana u Bosni i Hercegovini.

Kako je navela aktivistica iz “Siguran korak” Cvija Mišić, prisutni su upoznati sa upotrebom jezika u romskoj zajednici u Bijeljini.

„Prezentovali smo i šta ‘Siguran korak’ radi za očuvanje romskog jezika i jačanje kapaciteta romske zajednice. Na kraju predstavili smo kratak video o dvoje mladih Roma koji su pozitivan primjer iz romske zajednice u Bijeljini, a to su Jovana Barbu i Jasmin Ramić“, navela je Mišić.

Jovana Barbu (Foto: UDAR)

Jovana Barbu ima 21 godinu. Iz Bijeljine je i studira žurnalistiku. Ponosno se predstavlja i kaže da je Romkinja.

„Danasnji dan je za mene veliki dan, pogotovo što sam saznala da se u Beogradu uvodi u školama romski jezik“, kazala je Barbu za Udar.

Dodala je da je tokom srednjeg obrazovanja nailazila na diskriminaciju zbog toga što je Romkinja, ali je radila na sebi i danas je dokazala da svojim trudom i zalaganjem može biti poslovna i uspješna Romkinja. Jovana govori romski jezik, i kaže da svi Romi i Romkinje trebaju da govore svojim maternjim jezikom kako bi ga sačuvali od zaborava.

Jasmin Ramić koji je odrastao u romskoj zajednici Tombak, smatra da treba da se govori romski jezik.

Jasmin Ramić (Foto: UDAR)

„Romi su bogati po svom jeziku i trebaju da se izjašnjavaju tako što jesu. Samo tako mogu prebroditi sve predrasude od strane drugih ljudi“, kazao nam je Jasmin, te naglasio da je isto tako veliki problem u školama u Bijeljini.

„Neka djeca ne govore srpski dovoljno, pa djeca ne mogu da prate nastavu. A zatim zbog toga dobiju kategorizaciju. Ta djeca su veoma pametna djeca, ali kod nas u Bijeljini se govori u romskim porodicama isključivo romski“, dodao je.

Jasmin i njegova porodica govore romski, njeguju kulturu i tradiciju. Ali, pored svega toga on uči svoju djecu da trebaju više jezika da znaju. “Koliko jezika znaš, toliko si bogat”, rekao je Jasmin.