Obilježen nacionalni dan BiH na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai

805

U prisustvu delegacije Bosne i Hercegovine, državnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavnika poslovne zajednice i drugih zvanica obilježan je obilježila nacionalni dan Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju.

Učešće svake zemlje na toj smotri obilježava se nacionalnim danom, a organizator je kao nacionalni dan Bosne i Hercegovine odredio 18. decembar.

Prema protokolu šefovi delegacija održali su kratke sastanke prije svečane ceremonije, a početak svečanosti obilježen je podizanjem zastava Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine, intoniranjem himni i obraćanjima šefova delegacija.

Zvaničnu ceremoniju otvorio je šef delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Hammad Ahmad Al Rahoomi, prvi zamjenik predsjednika Parlamenta UAE, poželjevši dobrodošlicu delegaciji BiH te istakavši pri tome da su UAE prijatelji BiH.

Uime delegacije BiH predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić u obraćanju je istakao komparativne, prirodne, geografske i druge prednosti koje BiH čine najpoželjnijom destinacijom za sigurne i dobre investicije na području jugoistočne Evrope.

– Ponosni smo što učestvujemo na EXPO-u uz isticanje duše, gostoprimstva, prirode, povezanosti inspirativne zajednice, inovativnosti i različitosti Bosne i Hercegovine. Uz bogate mogućnosti ulaganja i prirodne resurse, radujemo se što imamo priliku predstaviti ljepote zemlje turistima, a investitore upoznati s prosperitetom njenog poslovnog pejzaža, visoko kvalifikovanim i obrazovanim ljudima i naprednim industrijama – kazao je.

Dodao je da su trajni ciljevi BiH kreiranje društva znanja, kao i jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti za postizanje trajne stabilnosti i prosperiteta.

U dijelu svečanog kulturno-umjetničkog programa nacionalnog dana BiH su predstavili članovi KUD Baščaršija izvedbom Gluhog glamočkog kola i “Pjesme u tepsiji”, dok su grupa Divanhana i Marija Šestić predstavili sevdalinku, autentičnu muzičku tradiciju BiH.

Nakon ceremonije, šef delegacije UAE Al Rahoomi i ministri Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata upriličili su i svečanu večeru za delegaciju i privrednike iz Bosne i Hercegovine.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je na pres-konferenciji da se dolaskom na EXPO 2020 Dubai ostvario njegov san o domovini, da bude predstavljena na jednom od najvećih i najstarijih smotri nacija na svijetu.

– Vi ste sada centar svijeta kao domaćini jednom od najvećih događaja u oblasti inovacija, tehnologije i poduzetništva, EXPO 2020, a zemlja iz koje dolazim je bila centar svijeta 1984. godine kada je bila domaćin 14. zimskim olimpijskim igrama – podsjetio je.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je važnost dolaska BiH na EXPO 2020 Dubai, kao i prednosti BiH kao kvalitetnog tržišta za investitore, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

– Pokazali smo našu kultura, ali i sve ono što se ovdje govori o vizijama budućnosti. Želimo da razbijamo uvriježene stereotipe o BiH i predstavimo različite mogućnosti koje nudi za poslovnu zajednicu – dodao je Forto.

Zvaničnoj delegaciji na svečanosti obilježavana nacionalnog dana pridružili su se i privrednici iz Bosne i Hercegovine koji će danas prisustvovati i na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje će imati priliku zainteresiranim učesnicima predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i projekte u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede i turizma.