Objavljena četvrta knjiga mladih romskih autora

GRUBB fondacija osnažuje mlade Rome da budu ponosni na svoje porijeklo i kulturno naslijeđe. Ovo je bila odlična prilika jer su uspjeli da vršnjacima pokažu kako umetnost ima snagu da ruši klišee i predrasude

923
Foto: GRUBB fondacija

Priče o životu Roma van mahale objavljene su u knjizi “GRUBB Stories 4”, a napisali su ih mladi Romi koji su željeli da sačuvaju duh, kulturu i tradiciju. Autori su uspjeli da spoje fikciju, misteriju i umjetnost, a sve kako bi prikazali tradicionalni način života svoje zajednice. Promocija je održana u Dječijem kulturnom centru u Beogradu, u organizaciji GRUBB fondacije.

GRUBB Stories 4 je njihov pionirski poduhvat. Knjiga nastala kao rezultat radionica kreativnog pisanja koje se već godinama organizuju za romsku decu u Nišu i Beogradu. Od 12 miliona Roma, koliko se procenjuje da živi u Evropi, oko 50 posto su deca ispod 18 godina. U ovoj knjizi naši pisci istražuju prostore u kojima se sreću stvarnost i fantazija… Knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački u bliskoj saradnji sa vršnjacima drugih nacionalnosti. U okviru radionica koje je vodila princeza Jelisaveta Karađorđević nastali su zanimljivi radovi koji ilustruju ovu knjigu”, kaže Milica Pođanin Kujundžić  iz Fondacije.

Promociju knjige upotpunio je muzičko-plesni program.

“Ovom prilikom, sve generacije fondacije izvele su najpopularnije numere iz GRUBB mjuzikla, ali i nove koje su nastale na poslednjim radionicama.  Numere su kreirali mladi Romi i međunarodno priznati umetnici”, ističe Pođanin Kujundžić.

Foto: GRUBB fondacija

“Autori kroz svoje priče vode nas u jednu izmaštanu, produženu realnost u kojoj svet ostaje bez boja i misteriozno se pojavljuju knjige praznih listova. Čitajući mi sanjamo, nadamo se, lutamo, maštamo i učimo. Otkrivaju nam se velike istine i sve imaju zajedničko ishodište –  želju da budu zdravi i srećni sa svojim porodicama na okupu”, kažu u GRUBB-u.

Ovaj događaj je ujedno bio i mjesto susreta različitih kultura. Njemu su prisustvovali đaci iz internacionalnih škola sa kojima GRUBB sarađuje, ali i učenici ostalih beogradskih osnovnih i srednjih škola, zajedno sa djecom migrantima koji sada krče put društvenoj integraciji.

GRUBB fondacija osnažuje mlade Rome da budu ponosni na svoje porijeklo i kulturno naslijeđe. Ovo je bila odlična prilika jer su uspjeli da vršnjacima pokažu kako umetnost ima snagu da ruši klišee i predrasude.

Inače, GRUBB fondacija ima centre u Nišu i Beogradu i više od decenije podstiče redovno školovanje oko 500 djece kroz edukativne i umjetničke programe. Takođe, oni edukuju mlade Rome i Romkinje da budu ponosni na svoje porijeklo i kulturno naslijeđe. Zato su i nagrađeni od Evropske komisije u Briselu – za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma.

Foto: GRUBB fondacija

Prvu knjigu GRUBB Stories objavio je Albion Books 2013. godine. GRUBB Stories 2 je objavljen decembra 2014. i GRUBB Stories 3 u novembru 2017.

Projekat podržava Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(portal-udar.net)