Obrazovanje Roma: Uspješnja saradnja Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i FOD BiH

Ugovor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i Fonda otvoreno društvo BiH, predstavlja konkretno i mjerljivo djelovanje, kako bi mlade Romkinje i Romi stekli adekvatno obrazovanje

1961
Jovo Divjak (OGBiH) i Osman Zukić (FOD), Foto: Udar arhiva

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ i Fond otvoreno društvo BiH i ove godine su zaključili ugovor za projekat „S obrazovanjem u budućnost-XIV“.  Projekatom su obezbjeđene stipendije za 100 učenika srednjih škola i 15 studenata romske nacionalne manjine u školskoj 2018/2019. godini.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ je pored stipendiranja, ovim mladim ljudima obezbjedila i sportsku opremu koja je danas dodjeljena u Sarajevu.

Ovo Udruženje svako godine stipendistima obezbjedi i ljetovanje na Boračkom jezeru, te dobrovoljni rad na malinjaku.

Osman Zukić, iz Fonda otvorenog društva BiH, naglasio je važnost obrazovanja Roma i Romkinja.

„Nadam se da će mladi uzeti stvar u svoje ruke i graditi bolju budućnost. Birajet obrazovanje jer obrazovanje vas može odvesti u neko bolje sutra“, rekao je Zukić.

Udrženje je zadovoljno načinom i kvalitetom integracije romskih stipendista u projektima. Ovo se posebno odnosi na program ljetovanju, pri čemu kroz kolektivni život i rad, mladi  Romi i Romkinje učestvuju u edukativnim, rekreativnim, sportskim i zabavnim aktivnostima i tako doprinose negaciji predrasuda i stereotipa o najbrojnijoj nacionalnoj manjini u Bosni i Hercegovini.

Foto: Udar

Stipendisti također iskazuju svoje zadovoljstvo i kažu da im je ova stipendija od velike koristi, te da im ona dođe kao „vjetar u leđa“.

Selma Zahirović, stipendistica je već 6 godina i naglašava veliki značaj ovog programa za nju, ali i sve druge stipendiste.

„Stipendija mi je od velike koristi, te je najčešće iskoristim za plaćanje školskog pribora i ostalih školskoh troškova“, rekla je Selma za Udar.

Selma je mlada Romkinja koja ima 19 godina, završila je Srednju medicinsku školi, te planira upisati i fakultet.

Ugovor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i Fonda otvoreno društvo BiH, predstavlja konkretno i mjerljivo djelovanje, kako bi mlade Romkinje i Romi stekli adekvatno obrazovanje, bili kokurentni na tržištu rada i aktivno djelovali u zajednici.

(portal-udar.net)