OC Vermont iz Brčkog, organizuje program karijernog savjetovanja

1729
Foto: portal-udar.net

Omladinski centar “Vermont” u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje BiH i uz finansijsku podršku Vlade Brčko Distrikta, pokrenuo je projekat „Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja“  koji omogućava učenicima pomoć u odabiru nastavka školovanja, a samim tim budućeg zanimanja.

Prvi put na jedan ovakav način, održana je edukacije učenika uz pomoć Odjeljenja za obrazovanje, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Udruženja poslodavaca Brčko distrikta i privrednih subjekata, uz podršku Zavoda za zapošljavanje i nevladinog sektora.

“Danas smo ovdje na prvoj edukaciji gdje će učenici naučiti sve ono što je potrebno kroz ovaj projekat da se realizuje u Brčko distriktu. Projekat podrazumijeva prezentaciju svih srednjih škola,  prezentaciju svih fakulteta i mogućnosti studiranja u završnim razredima srednjih škola, anketiranje poslodavaca o njihovim prijedlozima, zahtjevima, molbama prema privredi Brčko distrikta i Zavodu za zapošljavanje”, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont.

On je dodao da je ovo jedan od najvećih projekata iz oblasti obrazovanja u posljednjih deset godina, a vezano je za karijerno savjetovanje i usmjeravanje maldih u Brčkom.

“Želja nam je bila da uključimo mlade da sami kažu šta je to i koja je njihova želja. Kroz ovaj projekat, uključujemo sve osnovne i srednje škole, ali vjerujem i nekih sedamdesetak fakulteta iz BiH i okruženja, te nekoliko stotina privrednika Distrikta”, dodao je Radenković.

Prezentaciju u okviru radionice o projektu karijernog razvoja i usavršavanja, održao je pedagog Poljoprivredne i Medicinske škole u Brčkom, Perica Ivanek, a sve kako bi učenici dobili  potrebne informacije u vezi nastavka školovanja.

“Interaktivna nastava se i posmatra sa tog aspekta međuvršnjačkog učenja, edukacije, jer omogućava mladim ljudima da problem sagledaju sa drugog aspekta. Ovdje pružamo mogućnost da sami dolaze do spoznaje razmjenjujući svoja iskustva, znanja, stavove, a sve uz našu pomoć. Mi sada educiramo ekipe učenika u sve četiri srednje škole, da oni budu nosioci aktivnosti vezane za profesionalnu orjetntaciju, karijerni razvoj i savjetovanje kako učenika osnovnih, tako i učenika srednjih škola za eventualni nastavak svog daljeg obrazovanja na univerzitetima”, kazao je Ivanek.

Goran Kojić, učenik gimnazije “Vaso Pelagić”, rekoa je da je tokom edukacije saznao koja su to deficitarna zanimanja u Brčko distriktu i da li ću poslije srednjoškolskog obrazovanja odmah na neki posao, ili ću ići na dalje obrazovanje.

Edukacija  je održana  sa ciljem da pomogne učenicima na način da ih usmjerava kako pravilno odabrati i na vrijeme misliti o svojoj budućnosti.

(portal-udar.net)