Odjeća i obuća za 46 socijalno ugroženih porodica iz Bijeljine

553

Siromaštvo vlada kod mnogih ljudi u Bosni i Hercegovini, ali u romskim porodicama u Bijeljini zbog nezaposlenosti i diskriminacije je to vidljivije.

Bijeljina broji oko 180 porodica u pet romskih zajednica. Jedini izvor finansiranja i prehranjivanja porodica je skupljanje sekundarnih sirovina. Sada je i to ograničeno, kako je zavladala pandemija korona virusa.

„Jako malo ima zaposlenih Roma, i to što ima to su u nevladinom sektoru. Romi jedva kupe brašno i krompir, a pogotovo odjeću i obuću za djecu. Često na ulici vidimo djecu kako su bosa i neadekvatno obučena. Zato smo došli na ideju da prikupimo i podijelimo onome kome to treba“, rekli su iz UREM ”Siguran korak”.

U toku kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma aktivisti Udruženja organizovali su akciju prikupljanje odjeće i obuće te izvršili podjelu za socijalno ugrožene porodice i Rome iz Bijeljine.

„Skupljena odjeća je podijeljena za 46 porodica, a nastojaćemo da još skupimo jer im baš znači“, kazali su iz udruženja.

Senada Ramić, samohrana majka troje maloljetne djece, rekla je kako joj znači da dobije za svoju djecu potrebne stvari, kad idu u školu da su uredni, “da ih druga djeca ne diraju zato što nemaju adekvatnu obuću”. Kaže da je nezaposlena i da je jedino primanje koje ima dječiji dodatak.

Kako kaže, dobro joj je došla ta odjeća u današnje vrijeme kad je sve poskupilo i kad nema ni gdje da zaradi.

„Ja sam prije išla da skupljam flaše i željezo, ali sad kako je korona manje radim zato što me strah. Zatim bio je policijski čas i mjere koje smo morali poštovati.  Ali, živi i zdravi smo uz pomoć dobrih ljudi“, kazala je Ramić.